הקמת גינה ששטחה מצומצם בלב סביבה אורבנית דורשת תכנון מדוקדק כדי לנצל בצורה מקסימלית את המקום, מבלי להשתעבד לעבודות תחזוקה שאינן נגמרות
מאת: גדי קציר, הנדסאי אדריכלות נוף*
מדיניות רשויות התכנון בארצנו מכוונת לניצול מירבי של השטחים המיועדים לבנייה. כתוצאה מכך, מעצבים ומתכנני גינות עומדים בפני האתגר שבתכנון גינות על שטחים מצומצמים, בסביבה שמקבלת גוון יותר ויותר אורבני. כיצד מתכננים בתנאים אלה גינה שתהיה פונקציונלית ותענה על הצרכים שלנו אך תענה גם לרצון ולהשתוקקות שלנו לפיסת טבע בג'ונגל העירוני הסוגר עלינו?
הנה שבעה טיפים ועקרונות שמנחים אותי בתכנון גינה קטנה.
1. פונקציונאליות - העדפת אנשים על צמחים
הגדירו מה חשוב לכם וכיצד אתם רוצים להשתמש בחלל החוץ, אם זה מקום למנוחה או לאירוח חברים ומשפחה. שטחים פונקציונאליים אלו דורשים מקום ומרחב שיבואו על חשבון פיסת הדשא שדמיינתם לכם.
החליטו מה חשוב ועל מה מוותרים, צמצמו וזקקו את הפונקציות שאתם מתכננים. העדיפו נוחות ופונקציונאליות כי זה ישרת אתכם לטווח הארוך ולשנים רבות.
2. יצירת הרמוניה ואסטטיקה אחידה
בחירת חומרים מצומצמת - לבניית שלד הגינה בחרו במספר חומרים איכותי אך מצומצם. העדיפו טבעי על סינטטי, דוגמת ריצוף באבן טבעית, דק עץ איכותי, חצץ, מתכת. בחירה מצומצמת של חומרים יוצרת הרמוניה ותחושה של חלל אחיד. ריבוי של חומרים, טקסטורות וצבעים, יוצרים תחושת אי שקט ורעש.
הוספת צבע על ידי צמחים – שלד הגינה יהיה שקט ולא רועש, והצמחים ישלימו אותו בצבעים ובטקסטורות ויוסיפו תנועה וחיות. בחרו פלטת צבעים תואמת והרמונית לתחושה שאתם רוצים לקבל בגינה.
3. שימוש בצמחים בקנה מידה של הגינה
תכננו בפרופורציות נכונות, בחרו צמחים ועצים שמתאימים לגודל הגינה. מקור החסידה 'רייכרד' כצמח נמוך ופורח כל השנה; פיטוספורום יפני 'ננסי' כצמח ירוק-עד בעל צורה כדורית; אגפנתוס אפריקני שפריחתו באביב ותחילת הקיץ יפה על רקע גדר חיה גזומה או קיר; גפנית משולשת כמטפס נשיר-נצמד שאינו דורש תמיכה לכיסוי קיר; שיחים כגון בן-עוזרר הודי כשיח קטן אשר פורח בוורוד; הדס מצוי כגדר חיה גזומה ומרוסנת המשמשת רקע לצמחים אחרים. כל אלה צמחים המתאימים לגינה ששטחה מצומצם.
כמובן שיש עוד רבים וטובים, אך העיקרון הוא - בחירת צמחים ששומרים על צורתם, אינם דורשים גיזומים תכופים ועמידותם מוכחת בארצנו.
בחירת העצים לגינה קטנה היא מאתגרת במיוחד. ראשית יש להחליט אם רוצים עץ נשיר או ירוק-עד. הבחירה גם תקבע את כמות העצים האפשרית. לעתים עץ אחד גדול בקצה הגינה, יצל על כולה ולא יאפשר נטיעת עצים נוספים. לעומת זאת, בחירה עקרונית בעצים קטנים, תאפשר נטיעת מספר רב יותר של עצים על אותו שטח נתון.
בבנייה צפופה מומלץ לשים לב היכן ואיזה עץ ניטע מעבר לגדר אצל השכן. יתכן שהעץ שלו יפריע לגדילתו של העץ שאתם מתכננים לנטוע או שפשוט העץ של השכן דווקא יהיה שימושי מבחינת נופו, הצל שהוא מטיל או הפרי שהוא מניב. זאת למרות שהוא נטוע בצד השני של החומה...
מצד שני, עץ שנופו 'פולש' לחצר השכן יכול לעיתים לגרום לחיכוכים. זהו גורם שיש לקחת בחשבון בעת התכנון ובחירת העצים.
עצי נוי מומלצים לגינה קטנה: לגרסטרמיה הודית על גזע אחד או רב-גזעית; אדר כפני, כליל החורש, בולסנתוס נאה; שיחים שונים מעוצבים על גזע דוגמת יטרופית תמימה, שיח-אברהם ארגמני, אלת המסטיק על גזע ועוד.
עצי הפרי שניטע יהיו בדרך כלל קטנים עם נוף נמוך וקצב גידול איטי יחסית. הבעיה שעץ עם נוף נמוך, מפריע לתנועה ולמעבר. פתרון טוב הוא לעצב את עצי הפרי כ'אספליה' - שיטת גידול וגיזום המגיעה מאירופה. עץ הפרי מגיע מעוצב ופרוש לצדדים, כך שניתן לנטוע אותו בצמוד לקיר ובמרווחים קטנים. ניתן לשמור את העץ בגודל הרצוי, מבלי שיתפוס נפח גדול בגינה. לעץ צורה פיסולית על רקע הקיר, ומעבר לתועלת שבפרי, הוא יוצר גם עניין ויזואלי.
בהיעדר שטחי גינון, ניתן להוסיף צמחים במיכלים יפים, מצמחי תבלין ועד לצמחים בעלי טקסטורות וגאומטריות מעניינות, אשר ימוקמו על שטחי הריצוף.
4. תחזוקה נמוכה
גינה קטנה צריכה להיות קלה לתחזוקה. פחות עבודה ותחזוקה = יותר זמן להנאה מהגן. השתמשו בצמחים ירוקי-עד ששומרים על צורתם ללא צורך בגיזום תכוף ובעלי עמידות מוכחת בארצנו .
5. שימוש בקירות המקיפים את הגינה
נצלו את הקירות המקיפים את הגינה, אלו של הבית ואלו של החומה, אם יש כזאת. הקירות הם מימד נוסף וחשוב כאשר שטח האדמה מצומצם. ניתן להשתמש בקירות ולגדל עליהם מטפסים, להצמיד אליהם עצי פרי שמעוצבים כאספליה, להפוך אותם לקירות ירוקים עם גידול ורטיקלי ועוד. ניתן לבנות עליהם או בצמוד אליהם מזרקות ואלמנטים של מים וניתן גם להתקין עליהם מראות וליצור אשליה של עומק ומרחב.
6. חיבור פנים חוץ
אפשרו מבט מחלקו הפנימי של הבית והחוצה. תכננו נקודת עניין מרכזית שתמשוך את העין החוצה אל הגינה. אם יש וטרינה או חלון הפונים לגינה, חישבו על המראה שמשתקף מהם ואל תחסמו את קו המבט. שימרו על צירי תנועה פתוחים בגינה, הקפידו שניתן יהיה לנוע בה מאזור לאזור בנוחות ובחופשיות, מבלי להיתקל ברהיטי גן ואלמנטים שונים אחרים.
7. תאורת חוץ
תאורה טובה תעשיר מאוד את חוויית השהייה בגינה בשעות הלילה. תאורה נכונה צריכה להיות נעימה לעין ולכן הימנעו משימוש בתאורת אור יום לבן, והשתמשו באור צהוב חם בלבד. הימנעו גם משימוש בתאורה ישירה, שמסנוורת את היושבים בגינה או את השכנים.
האירו אלמנטים שונים בגינה דוגמת עץ, פסל, קיר עם מטפס. מקור התאורה צריך להיות נסתר, כך שהעין תתמקד באלמנט המואר.
תכננו תאורה פונקציונאלית לשולחן האוכל, בפינת הישיבה או למטבח החוץ.
סיכום
בתכנון נכון אפשר לקבל גינה שתהיה ירוקה ומעניינת לאורך כל השנה, עם תחזוקה קלה ופשוטה, גם אם השטח העומד לרשותכם הוא מצומצם.
* גדי קציר, הנדסאי אדריכלות נוף, מתכנן ומקים גינות
להמשך קריאה על תכנון גינות בשילוב אבן לקט