כתב: חנוך קרליבך, הנדסאי אדריכלות נוף וגנן
זה הזמן לבצע גיזומי דילול והסחה של עצי נוי נשירים וירוקי-עד שסיימו לפרוח. גוזמים ענפים שהתייבשו וענפים מצטלבים, ופותחים מעבר לאור לפנים העץ.
בעונה זו מתרחש עיקר הלבלוב והפריחה של עצי ההדר. עקה בשלב זה יכולה להביא למיעוט פרי בהמשך, לכן מומלץ להשקות באופן קבוע ולדשן לפי הצורך.
צריכת המים היומית לעץ בקיץ היא 3.5 ליטר למ"ר (לפי היטל נוף העץ). עץ בוגר מומלץ להשקות במרווחים של 7-10 ימים, אדמה עשירה בחומר אורגני ושכבת חיפוי עבה סביב העץ יפחיתו בהרבה את צריכת המים ויוסיפו לטיוב הקרקע. חשוב לשמור את אזור צוואר השורש מאוורר למניעת התפתחות פטריות וריקבון.
בעצי פרי נשירים יש להקפיד על דישון והשקיה מתאימים על מנת לקבל פרי. אם לא דישנתם לפני החורף, כדאי להצניע דשן בשחרור מבוקר וקומפוסט בכמות של 15 ק"ג לעץ. מנת ההשקיה המומלצת לעץ היא כ- 3 ליטר למ"ר ליום. כדאי גם להכין רשתות 50 מ"ש עם עמודי תמיכה וכו' לכיסוי העץ נגד מזיקים לפני הבשלת הפרי. אם כבר יש פירות קטנים על העצים (בערך בגודל של זית) כדאי לבצע דילול של הפירות לצורך קבלת פרי גדול ויפה.
שיחים
זה הזמן לגזום שיחים הרגישים לקור ואלו פעולות הגיזום הנדרשות: הסחה - גיזום של ענפים שצומחים לכיוון לא רצוי (שינוי כיוון צמיחה); דילול - גיזום של ענפים שלמים בשיחים סבוכים מאוד לצורך כניסת יותר אור ואוויר לפנים השיח; סניטציה - גיזום של ענפים יבשים; חידוש - גיזום נמוך של כל השיח.
פעולות אלו אפשר לבצע בשיחים כמו היביסקוס סיני, אקליפה, צסטרום, אבליה גדולת-פרחים, עופרית הכף. אפשר לחדש גם מטפסים כמו יסמינים למיניהם, הדנברגיה, יערה, פיקוס פומילה, פנדוריאה, במיוחד כאלה שתפסו נפח רב מדי ועלולים לקרוס עקב משקלם הרב. לאחר פעולות אלו כדאי לדשן את השיחים ולהוסיף קומפוסט.
בגדרות חיות יש להקפיד על גיזום תדיר כדי לשמו על מראה רענן. אם גוזמים לעיתים רחוקות השיחים נראים לא טוב למשך מספר שבועות לאחר הגיזום, עד שיתחיל ללבלב שוב.
ורדים
בשיחים פורחים יש לקטום פרחים שסיימו לפרוח לעידוד פריחה נוספת. גוזמים מעל העין שבחיק העלה, בין השליש העליון לשליש התחתון של הענף. אם שתלתם בחורף וורדים חשופי שורש תנו להם את תשומת הלב הראויה וודאו שהם מקבלים מספיק מים.
בעונה זו מתחילות להופיע כנימות על הוורדים. הכנימות רגישות מאוד לחום קיצוני, אירועי שרב מפחיתים את האוכלוסיה באופן משמעותי. ניתן לרסס בסבון ביולוגי, היעיל מאוד נגד כנימות עלה. במידה והנגיעות גבוהה ניתן לטפל ב'קונפידור' בהגמעה, בדרך כלל טיפול אחד יעיל למשך כל העונה. בנוסף כדאי לשים לב באם קיימת נגיעות בקימחון ובחילדון ואם יש צורך לטפל בריסוס ב'פוליקור'.
לקריאה על טיפול בגינה באביב - השקיה, שתילה, ובמדשאות