צמחי תבלין, מעבר לשימושים המסורתיים שלהם כצמחי טעם וריח, יכולים לענות גם על מגוון שימושים נוספים: כצמחי נוי המוסיפים צבע ופריחה לגינה, כגובלים, לכיסוי וחיזוק מדרונות, ועוד
כתבה: נורית לוי, יעוץ מקצועי: נחמן מחפוד, חישתיל*
כולנו גדלו על תיאור ארבעת המינים, לפיו קיימת הבחנה בין המינים השונים לפי טעם וריח: לחלקם יש רק טעם ולחלק מהם רק ריח והאתרוג מעל כולם משום שיש לו גם ריח וגם טעם. כשמדובר בצמחי תבלין, אפשר לאמור שלרובם יש גם טעם וגם ריח, אך גם שלל מאפיינים נוספים: חלקם חסכניים במים, חלקם ניחנים בפריחה שופעת, ויש עוד תכונות שהופכות אותם למרכיב הכרחי בעיצוב הגינה הפרטית והציבורית.
אם בעבר ניתן היה למצוא צמח תבלין אחד או שניים בכל בית, בדרך כלל על אדן החלון במטבח, בשנים האחרונות מקצים לצמחי תבלין מקום נכבד בעיצוב הגינה. יש פארקים שבהם הקימו גינתו ריח שמורכבות בעיקר מצמחי תבלין, יש מתחמים חדשים של מגדלי רבי קומות שמקצים שטח לגינת תבלינים ועוד.
צמחי תבלין ידועים גם כמוקד משיכה לפרפרים, כמו למשל זוטה לבנה ופיגם מצוי, שזו סיבה נוספת לשתילתם בגינה כי מי לא רוצה לארח בגינתו פרפרים.
בכתבה זו ננסה לעמוד על תכונות הנוספות של צמחי תבלין ועל התוספת הייחודית שלהם לעיצוב הגינה וגם לסקור כמה מינים חדשים של צמחי תבלין שהוכנסו לשימוש כצמחי נוי בשנים האחרונות על ידי חברת חישתיל, שעוסקת במחקר ופיתוח צמחי תבלין וניתן למצוא אותם במשתלות.
צמחי תבלין לכיסוי ולאחזקת מדרונות - חלק מצמחי התבלין הם צמחים זוחלים ומאפיין זה נותן להם יתרון בשימוש במסלעות ובמדרונות, לדוגמה - רוזמרין זוחל, קורנית מהזן הזוחל.
צמחי תבלין כגובלים - המבנה הזקוף והגובה של הרוזמרין הופכים אותו לצמח שניתן לעשות בו שימוש כגובל אידיאלי בגינות. רוזמרין זקוף יכול לשמש גם כגדר חיה נמוכה.
צמחי תבלין כתוספת צבע בגינה - את הקטגוריה הזאת ניתן לחלק לצמחי תבלין בעלי פריחה, כמו לדוגמה מרווה רפואית עם פריחה סגולה וזוטה לבנה עם פריחה לבנה עדינה, אולם התוספת של צמחי תבלין לגן עשויה להיות גם מצבעי עלווה, כמו למשל הגוון המוכסף של עלי הזוטה, המרווה הרפואית והלענה השיחנית (שיבא).
סגולות רפואיות - יש שעושים שימוש בצמחי תבלין כצמחי מרפא, חלקם מסייעים להעביר מיחושים כאלה או אחרים. לדוגמה, יש המאמינים כי מריחת תמצית פיגם מצוי על בטן של יולדת תגרום לתינוק להתהפך ולמנוע בכך לידת עכוז. יש כאלה שלוקחים כמה עלים של פיגם, משרים אותם בשמן לשבועיים ומשתמשים בשמן כדי למרוח על הגוף להפגת כאבים. יש סברה שמרווה משמשת להפגת כאבי בטן.
באוכל, התרחב השימוש בצמחי תבלין והם כבר לא רק תוספת או קישוט למנות, אלא רכיב מרכזי במתכונים רבים. אם פעם היה מדובר על הכנת פסטו על בסיס בזיליקום, היום מכינים פסטו מסוגים שונים של צמחי תבלין וניתן לומר שאין כמעט מתכון שלא תמצאו בו צמחי תבלין.
מרבית צמחי תבלין הם צמחים עונתיים, וניתן לשתול אותם לאורך כל השנה בהתאמה לעונה.
נחמן מחברת חישתיל, שעוסק בצמחי תבלין לתחום הנוי כבר שנים רבות, מספר שחלק משמעותי בהצלחה של גידול צמחי תבלין טמון בהכנת הקרקע. במידה ושותלים צמחי תבלין באדנית קיימת, כדאי להחליף את תערובת השתילה כדי לתת לצמחים מצע גידול נקי ורענן. מבחינת השקיה, חשוב להשקות לפי מצב הקרקע אחת ליומיים-שלושה.
צמחים תבלין היכולים לשמש גם כצמחי נוי
רוזמרין זקוף, רוזמרין זוחל - צמח רב-שנתי חזק מאוד שאינו סובל מרגישות מיוחדת ויוכל להגיע לגבוה של מטר וחצי.ניתן לגדלו כל השנה והוא יכול לשמש כפתרון למילויי שטח. הפריחה של רוזמרין היא בצבעי כחול (קיימים זנים בצבעים אחרים), ניתן לשתול אותו בחודשים אוקטובר–מרץ , בתנאי שמש מלאה ונדרשת לו השקיה סבירה. במקומות אחדים נהוג לגזום את הצמח בכדי ליצור מראה פורמלי מסודר, אך מומלץ להשאיר את הצמח כפי שהוא ללא גיזום. בקרבת שבילים ומדרכות ניתן לגזום רק את הענפים הפולשים.
בת קורנית (טימין) - צמח רב-שנתי רגיש לחוסר מים, לכן צריך להקפיד לשמור על אדמה לחה. יש מגוון גדול של מיני קורנית, כשהפופולרית ביניהן היא 'קורנית השפים', צמח משתרע שמגיע לגובה של 20 ס"מ. הפריחה בחודשי הקיץ בגוון סגול-תכלת. לשתילה בתנאי שמש אולם בקיץ עדיף לא בשמש ישירה. גיזום זהיר בחלק החיצוני של הצמח יגרום לצמיחה חדשה.
מרווה רפואית – מתאים לשמש מלאה, למיכל בעל נפח גדול, רגיש לעודף מים ונתקף לעתים בפטריית הקימחון. מגיע לגובה 60-80 ס"מ, פורח באביב בצבעי כחול-סגול. במיכל מומלץ להשקות מבלי להרטיב את העלווה, בגינה השקיה בטיפטוף.
לענה שיחנית (שיבא) - שיח חזק, בעל צימוח מהיר בתנאי שמש מלאה. זקוק לאדמה מנוקזת כדי להגיע לממדים גדולים (מטר פלוס). פריחה אביבית בצבע צהוב. משמש תוסף מצוין לתה.
פיגם מצוי (רוטה) – צמח שמגיע לגובה מטר ורצוי לשתול אותו במסלעות או בשטח מנוקז, גדל בשמש וחצי צל ונדרשת לו השקיה סבירה. יש שיאהבו ויש שלא, בשל הריח החזק שהוא מפיץ במגע עם העלים. דוחה חרקים בשל השמן האתרי שנמצא בעלים, יוצא מן הכלל הוא פרפר זנב סנונית הניזון מעליו. פריחה צהובה בחודשים פברואר- יוני.
זוטה לבנה – בן שיח, בתנאים טובים מגיע לגובה של מטר. מומלץ לגזום מעט את הענפונים היבשים, לא לגזום באופן חריף, גיזום רק בשליש העליון של הצמח. גידול בשמש מלאה או חצי צל, השקיה לפי צורך רק בקיץ. צמח שריחו מזכיר מנטה, מומלץ לחליטת תה.
*השקיה סבירה- משקים רק כשמצע הגידול יבש ומקפידים שלא יהיו עודפי מים על מנת למנוע ריקבון.
נחמן מחפור, מנהל מכירות נוי, 'חישתיל'
להמשך קריאה על עצים לנטיעה לפאטיו