כתבה: רונית עדן צילמה: עדי אדר

לא בכדי נחשבים מים לסמל של הנפש. תפתחו את המילון ותקראו כמה מילים נרדפות ואיזה הקשרים לשוניים יש למילה מים. לחלק מהמילים יש גם משמעות ריגשית, כמו מערבולת ואדווה, אך יש גם זרימה, טפטוף, שכשוך, פכפוך, פעפוע. כשאתם מחליטים לטפל בגינה שלכם ולהוסיף בה אלמנט של מים, יתכן שזה מצביע על התפנות להתעמקות בנבכי הנפש . גם תורת הפנג שוואי ממליצה על אלמנט מים, כ-5 מטר מהכניסה לבית.

אגן המים

הפעם נדריך אתכם, צעד אחר צעד, כיצד לבנות בגינה אלמנט מים עם מזרקה. אלמנט המים יכול להיות פתוח – כלומר בריכה שרואים את המים שבה - או אלמנט סגור, כזה שרואים בו רק את מזרקת המים ואילו אגן המים מכוסה בחלוקי נחל (להלן "בריכת חלוקים"). אנחנו בחרנו בסוג השני, מכמה סיבות: במשפחות עם ילדים קטנים או בחצרות פתוחות, לילדים אין גישה ישירה לאגן המים (סכנת טביעה); באלמנט כזה אין דגירה של יתושים; האידוי מועט יחסית ולכן כמות המים הדרושה למילוי חוזר היא אפסית.

את ברכת החלוקים בנינו מחלקים מוכנים, אבל אפשר לאלתר ולהשתמש בפריטים זמינים וזולים יותר. משך כל העבודה, מלבד התקנת נקודת חשמל – כשעה עד שעה וחצי. כפי שאתם רואים בתמונות, גם נשים יכולות. את החלקים ניתן לרכוש ברוב מרכזי הגינון, בחלק מהמשתלות וברשתות "עשה במו ידיך". במקומות אלה תוכלו גם לקבל ייעוץ והסברים נוספים.


שלבים לפני הקמת הבריכה

הבריכה צריכה שני מקורות אספקה: אחד של מים והשני של חשמל. אספקת המים נדרשת למילוי הראשוני של הבריכה, למילויי ההשלמה ולצורך ניקוי. רצוי, לכן, שבסמוך לבריכה יהיה ברז אליו מחובר צינור השקיה.
החשמל יפעיל את משאבת המים ויש צורך להיעזר באיש מקצוע שיתקין שקע בטיחותי - מוגן מים - במרחק בטוח מהבריכה. באותה הזדמנות כדאי להכין גם את התשתית לחיבור תאורה, אם אינכם עושים זאת במיידי.

כיצד נבחר את הפינה המתאימה

יש לקחת בחשבון שקול המים המפכפכים הוא רעש רקע שיכול להטריד .קרבה גדולה מדי למזרקה יכולה לעורר מתח והפרעת קשב בעת שיחה. לכן, יש להרחיק את הבריכה מפינת הישיבה. רצוי לבחור פינה מוצלת, אך בבריכה כזו זה לא הכרח מוחלט כמו בבריכה פתוחה, שבה - בשמש מלאה- המים יתאדו במהירות מסחררת. חשוב גם להרחיק את הבריכה מעצים נשירים או מכל צמח אחר המשיר חלקים מעצמו (עלים, פרחים, פירות), שכן אלה עלולים לסתום את המשאבה.

רכישת הציוד

אנחנו, כאמור, קנינו את כל חלקי הבריכה, הכוללים אגן מים בקוטר 65 ס"מ (ניתן להשיג גם בקוטר 88 ס"מ) עם מכסה תואם שעיצובו המיוחד עוזר לניקוז המים חזרה לאגן. במכסה יש גם חור המותאם בדיוק לצינור המזרקה.
כתחליף, אפשר להשתמש בכל מיכל בגודל המתאים, שצורתו לאו דווקא עגולה (גיגית כביסה, כיור ישן וכו'). בבחירת מיכלי פלסטיק יש להקפיד שיהיו עמידים לשמש. המכסה התחליפי יכול להיות רשת מנגל ישנה, מדף רשת וכו', שחוריהם קטנים מגודל אבני הכיסוי בהן אתם מתכוונים להשתמש. חשוב שהמכסה יהיה מחומר עמיד בפני חלודה (נירוסטה). בעת ההתקנה של מכסה מאולתר, חזקו היטב את צינור המזרקה אל המכסה.
המשאבה והמזרקה הם שני חלקים שחייבים לקנות, ואי אפשר לאלתר להם תחליפים. המשאבה, המספקת את המים בלחץ לתוך המזרקה, קיימת בדגמים ובהספקים שונים. זוהי משאבה טבולה (הפועלת בתוך המים), אותה מתקינים בתחתית האגן. שימו לב שלא לבחור במשאבה שהספקה גדול מדי, כיוון שכך יותזו המים מעבר לשטח הניקוז של האגן והמים ילכו לאיבוד. ייעוץ בבחירת המשאבה המתאימה תוכלו לקבל במקום הקנייה.

מזרקה – מקבלים עם המשאבה אך ניתן גם לרכוש בנפרד. צורת הזרם נקבעת לפי קוטר ומיקום החורים (יש מזרקות דמויות פעמון, טבעת, פטריה וכו').

כגימור מסביב לבריכה בחרנו ב"מעגל אבני ריצוף" מוכן, העשוי חומר פסלטי, עליו מוטבעים סימוני ארבעת רוחות השמים. אפשר כמובן לבחור בכל גימור אחר, כמו מרצפות משתלבות, אבני ריצוף שונות, שיש וכו'. מהבחינה האסטטית, הקפידו שהגימור ישתלב באלמנטים האחרים הקיימים כבר בגינתכם.
כאבני הכיסוי על האגן עצמו נבחרו אבני צור עגולות, מיובאות ממצרים. אלה אבנים מיוחדות, המקבלות ברק כשהן רטובות. ושוב, גם כאן הבחירה תעשה על פי טעמכם האישי ועל פי זמינות החומרים.

טיפול שוטף בבריכה

בריכה כזו דורשת טיפול מועט, הכולל בעיקר ניקוי מפעם לפעם והוספת מים כפי הנדרש.

הכלים הדרושים להקמת בריכה בגינה

כלי חפירה (מעדר, את), כף טייחים (ליישור הקרקעית), פלס, מגרפה (ליישור הקרקע), מצפן (להצפנת מעגל אבני הריצוף).
להמשך קריאה על שיפוץ גינה בכל עונה