איך לגדל אצבעות ירוקות
מדריך תמציתי המתאר בפשטות ובבהירות כיצד להצליח בגידול צמחי בית, הכולל קצת ביולוגיה, קמצוץ בוטניקה ועוד מידע מגוון לגבי מה צריך צמח שגדל בתוך הבית
כתבה וצילמה: מורן גבעון
קורונה, סגר. זוכרת איך לא מזמן הגעתי למשתלה, לבחור, לסמן, לאסוף צמחים לפרויקט בעבודה. וסביבי המון אנשים מעמיסים צמחים ופרחים, עצים ושיחים, צמחי חוץ ופנים, תבלינים, סוקולנטים, דקלים, אדמה ומיכלים, הכל הולך!
המדפים ריקים, המשתלות היצרניות מתקשות לעמוד בדרישה, חוסרים רבים. כן, בתקופת הסגרים כולם גידלו אצבעות ירוקות והפכו לגננים חובבים, לבעלי דירות ירוקות, מרפסות מגוננות, ג'ונגלים אורבניים, תור הזהב של הגינון הגיע! האדם מכניס שותף חדש לבית, פיסת טבע קטנה, יצור חי ונושם שגדל וצומח ומתפתח ופורח, שמקבל כל כך מעט ונותן כל כך הרבה. וזה חוצה גילאים, מגדרים, וארצות. נדמה שכולם בפנים. ילדות וילדים, בני נוער ומבוגרים, צעירים, סטודנטים\ות ואזרחים ותיקים, חילונים ודתיים, ערבים ויהודים. דת חדשה הגיעה לעולם, הדת הירוקה.
סנסיווריה Sansevieria
שושנת עלים זקופה, גובה 5-80 ס"מ ויותר בהתאם לזן, רוחב 5-30 ס"מ, עצמת אור: נמוכה- גבוהה השקייה- מעט מאוד.
מיקום- רצפה, מדף נמוך, בכניסה לבית, מתאים למשרד, למקומות צרים, מראה מסודר ומינימליסטי גדל גם בחוץ, בסתיו ובחורף אין צורך להשקות, יש מגוון זנים משוישים, מפוספים, בצהוב בלבן, זנים אפורים, גליליים ועוד.
_______________________________________
כתבה זו מוקדשת למתחילים וגם לחובבים שכבר התמכרו לגידול ושילוב צמחים בבית. אנסה לעשות סדר בים המידע שמציף אותנו מכל עבר, אביא כאן בפשטות ובבהירות קצת ביולוגיה, קמצוץ של בוטניקה והרבה פרקטיקה. נבין מהם התנאים הבסיסיים הדרושים לצמח, הצמחים שכדאי להתחיל איתם והמהווים בסיס איתן לגינון וגידול צמחים בבית, אפשרויות עיצוב, טעויות נפוצות ועוד מידע מגוון לגבי מה צמח שגדל בתוך הבית צריך. אני מאמינה שהבנה של איך הדברים עובדים נותנת לנו כלים ואפשרויות לעשות את הדברים טוב יותר. נשמע אולי כמשפט רוחני וניו אייג'י אבל זה הרבה יותר הגיוני, פשוט וברור.
דקל קנטיה Howea (Kentia) forsteriana
זקוף, גבוה, מגיע ל2 מטרים, גובה 20 ס"מ עד מס' מטרים תלוי בגיל ובגודל הכלי , עצמת אור- גבוהה, השקיה- מעט, מיקום בבית- בעציץ על הרצפה, חלל גדול יחסית, למשרד וללובי, למרפסת , לדקים, לפרגולה, לפאטיו בצל חלקי. חובב חום, נראה טוב בכל גיל, מראה אלגנטי וטרופי, לא מפונק יחסית לדקלים.
_______________________________________
רוב הצמחים המצליחים לחיות ולגדול בתוך מבנים מגיעים מאזורים חמים וטרופיים, שם יש תנאים דומים לאלה שאנו יכולים לדמות בבית: רמות הארה נמוכות יחסית, מעט אדמה, אוורור מועט, ומים לפי הצורך. לכן, צמחי הבית שאנו קונים במשתלות הם צמחים הגדלים באופן טבעי בג'ונגלים בארצות רחוקות, שם יש תחרות על כל המשאבים והראשון שביניהם הוא אור, החיוני להתפתחות הצמח. צמחים עושים פוטוסינתזה – מייצרים אנרגיה מאור, כך הם גדלים וצומחים. לכל צמח יש את התנאים שהוא זקוק להם, כל צמח ומה שטוב לו (בדיוק כמונו בני האדם). ללא כמות מספקת של אור, הצמח קמל ומת. בחוץ יש כמובן אור טבעי, בתוך הבית יש אור בעוצמות משתנות, ואת כל היתר עלינו להשלים באופן יזום, חיצוני.
משפט המפתח – הצמח הנכון למקום הנכון הוא קריטי במקרה של צמחי בית. הבנה פשוטה של העקרונות שלהלן תעזור למנוע חולי ומוות בצמחים ותמנע מאיתנו תסכול ודימוי עצמי שלילי משהו של "רוצח/ת צמחים ידועה".
פיקוס כינורי Ficus lyrata
זקוף, מתעצה, עץ קטן. גובה- 30 ס"מ עד גובה תקרה ויותר. עץ פיקוס לכל דבר ועניין. עצמת אור-בינוני-גבוהה, השקיה- מעט מיקום בבית- יפה כבודד - צמח מוקד, על רצפה בעציץ בגוון מתאים בבית או במשרד. בעל מראה דרמטי ובולט, לא בשמש ישירה, מומלץ לנקות אבק מן העלים, ניתן לנקות את העלים התחתונים - הגזע נחשף ואז נראה כעץ קטן
___________________________________________
לא תיקחו תובנות כאלו בשתי ידיים ירוקות?
תנאי הגידול המרכזיים
על מנת לגדול ולהתפתח זקוקים צמחים לארבע תנאים מרכזיים (יש עוד, עליהם ארחיב בכתבה הבאה): אור, מים, אוויר, הזנה.
אור: בטבע הצמחים גדלים בצל עצים אחרים, בבית נחלק את רמות ההארה לארבע:
נמוכה – 2 מ' מחלון ללא אור שמש ישיר
בינונית – 1-2 מי מחלון ללא אור שמש ישיר
גבוהה – עד 1 מ' מחלון מזרחי, דרומי וצפוני, ו/או מעט שמש ישירה של בוקר (רוב צמחי הבית)
גבוהה מאוד – שמש ישירה על הצמח במשך מספר שעות ביום
מים: כאן נפעיל את שיטת האצבע - דוחפים אצבע למצע השתילה, אם הוא מעט לח עד יבש – להשקות. פעם בחודש יש לבצע שטיפה למצע על ידי השקיה בעודף עד נגירה, כך נשטוף את המלחים שנאגרו בו.
מזון: מגיע מהאדמה שבה הצמח שתול, וזהו עולם שלם. נעשה שימוש במצע גן קנוי בתור התחלה (ולא באדמה רגילה) ובכל פעם שמחליפים צמח בעציץ – מחליפים את כל האדמה. זאת התחלה חדשה לצמח, שמקבל אדמה נקיה ממזיקים וממחלות, עשירה בחומרי הזנה ועם מעט מלחים (שנמצאים במים שאנו משקים איתם את הצמחים).
אוויר: חשוב לוודא שיש אוורור לשורשים וראשית נבדוק שקיימים חורי ניקוז בתחתית מיכל הגידול. לפני השתילה ממלאים רבע עד שליש החלק התחתון של המיכל בטוף ומעליו נוסיף את אדמת השתילה, כך המים יחלחלו והצמח והשורשים לא 'יישבו' בתוך המים, שכן הדבר מעודד התפתחות של מחלות שונות וריקבון שורשים המוביל לתמותת הצמח.
סוקולנטים וקקטוסים
- מגוון גדלים לפי הזן, זקופים, משתפלים, במגוון צורות. השקיה- מעט, עוצמת אור-גבוהה. מיקום בבית- על אדן חלון מזרחי במקום מואר היטב, במקלחת ליד חלון.
________________________________
וכעת לפרקטיקה: מצ"ב טבלה של צמחים שבאופן אישי אני מאוד אוהבת ומגדלת. הם קלים לגידול, לא מפונקים, מאוד מתגמלים, הם הבסיס של כל גינת פנים לגננים ביתיים מתחילים וגם למתקדמים.
חמש עצות זהב לגננים מתחילים:
1 בתחתית כל עציץ, רבע/שליש תחתון - טוף
2 להשקות כשהאדמה יבשה. דוחפים אצבע ובודקים ורק אם יבש - משקים
3 לסובב את הצמח מדי כמה ימים
4 שטיפת האדמה פעם בתקופה להסרת מלחים
5 דישון לפי הצורך
*מורן גבעון, הנדסאית אדריכלות נוף, מתכננת גינות לאתר
תודה למשתלת יגור על הכלים והצמחים.