מרץ ואפריל הם חודשי אביב – מעבר נפלאים. בחודשים אלו ניתן להתחיל לשתול את ירקות גינת הקיץ, וגם לשתול מחזורים אחרונים לירקות החורף.
בחודש מרץ יכולים עדיין להיות ימים גשומים וקרים. לכן סטטיסטית עד ל20 לחודש מומלץ עדיין לשתול ולזרוע ירקות חורף. החל מתאריך זה אפשר להתחיל עם ראשוני ירקות הקיץ. ירקות אלו שייכים למשפחת הדלועים- קישוא, מלון, מלפפון ודלעת.
הלילות עדיין קרירים, ולכן המזיקים (כנימות, תריפסים ושאר מזיקים) עדיין לא בשיא כוחם. זה נותן לנו יתרון וצמחי הירקות שלנו יכולים לתפוס גודל לפני שהמזיקים תוקפים.
חשוב לציין כי הירקות ממשפחת הדלועים נותנים יבול מרוכז ומתים לאחר מכן. למשל מלפפון בגידול תקין מניב בין 40 ל50 מלפפונים בחייב ומת לאחר 3 חודשים גידול משתילה.
בגינה הביתית ככל שננסה לגדל את משפחת הדלועים בקיץ, כך תקשה מלאכתנו. עומסי החום והלחות מביאים איתם מחלות ומזיקים, שללא טיפול עוקב ומתמיד יורידו לנו היבול כמעט לגמרי
בחודש אפריל הלילות כבר חמים יותר וניתן לשתול את שאר צמחי גינת הקיץ. בין צמחים אלו נמנים המשפחות- משפחת הסולנים: עגבנייה (כולל עגבניית שרי), חציל ופלפל (כולל פלפל חריף). משפחת הדגנים: תירס, משפחת החלמתים : במיה, משפחת הקטניות: שעועית ובוטנים, משפחת החבלבלים: בטטה.
הכנת האדמה
מי שזו הגינה הראשונה שלו, מומלץ לעדור האדמה לאחר פיזור קומפוסט ברמה של 30-60 ליטר למ"ר. 30 לאדמות כבדות ו60 לחוליות מאוד. מי שממשיך לגדל בערוגת החורף, יכול להסתפק בקילטור האדמה עד לעומק 10 ס"מ.
השקיה
מים הם דבר חשוב אבל צריך שלא להגזים בהם. עודפי מים גוררים התפתחותן של הרבה מחלות נבילה. לכן יש להשקות לפי העין ולעקוב אחר הצמחים בשעות היום החמות. בגדול בחודשים אלו משקים ירקות בכמות של 3-4 ליטר למ"ר ערוגה ליום. באדמות קלות במרווחי השקיה קטנים ובאדמות כבדות בגדולים יותר.
דישון
מדשנים בדשן המכיל את כל יסודות ההזנה (דשן מורכב) לרבות מיקרו-אלמנטים (ברזל, אבץ, מנגן וכו'). לאחר קליטה (בהופעת עלים חדשים) ועד לפריחה מדשנים בדשן בכמות של 0.2 גרם למ"ר ליום. זה אומר בגדול 1 גרם דשן למ"ר פעם בשבוע. ניתן להמיס במשפך ולתת אותו במקום השקיה או בנוסף. לחלופין ניתן להשתמש בדשן מסיס ולעשות ההמרה שלו למשקלי. לאחר חנטה עוברים למינון כפול בדשן.
מזיקים
בכנימות ניתן לטפל בתכשירי אימדקלופריד (קונפידור ודומיו), אך יש להקפיד אחר ההוראות ולעקוב אחר הוראות ימי ההמתנה המומלצות לקטיף התוצרת לאחר טיפול. לאורגנים ניתן לטפל בריסוסים עוקבים של סבון על הצמחים. יש להיזהר לא לרסס בשעות החמות. חלזונות פשוט אוספים ומרחיקים מגן הירק. כנ"ל תולעים של פרפרי לילה שונים. מוצאים אותם הכי טוב בשעות הבוקר המוקדמות בעלים הצעירים.
מחלות
ימים יבשים גורמים להתפרצות מחלת הקימחון. ריסוס או איבוק בתכשירי גופרית נותנים מענה יפה לבעיה.
זני הירקות
בתוך סוג הירקות חשוב מאוד להבין כי אנחנו קונים את הזן המתאים לשתילה אצלנו. זני שטח פתוח הם המתאימים ביותר לשתילה בגינתנו. בדרך כלל זנים אלו עמידים יותר למזיקים ומחלות וחוסנם גבוה.
להמשך קריאה על גידול בטטה בגינה