פיקוס התאנה - עץ חסון עם פרי טעים ובריא
כתב: צביקי פילו, משתלת חורשים
פיקוס התאנה Ficus carica
משפחה: תותיים
מוצא: אגן הים התיכון
"שֶׁרֹב הָאִילָנוֹת: הַזַּיִת, הַגֶּפֶן, הַתְּמָרָה, נִלְקָטִים כְּאֶחָת, וְהַתְּאֵנָה נִלְקֶטֶת מְעַט מְעָט" (מדרש רבה, חומש במדבר)
רקע כללי
תאנה או בשמה המדעי פיקוס התאנה הינה מין בסוג פיקוס המונה כ-800 מינים של עצים ושיחים הנפוצים באקלים טרופי וסוב טרופי ברוב היבשות בכדור הארץ. מוצא התאנה בארצות מזרח הים התיכון והיא נחשבת לאחד הצמחים הראשונים שאומצו על ידי האדם. מארצות מזרח הים התיכון הופצה התאנה מזרחה ומערבה וכיום ניתן למצוא עצי תאנה כמעט בכל העולם.
התאנה הינה עץ נשיר בעל עלים גדולים בעלי 3-5 אונות ולעתים נדירות בעלי צורה תמימה (ללא אונות). גובה העץ 3-9 מטר וכך גם רוחבו, הסות אפורה וחלקה, הגזע יכול להגיע לקוטר של 1 מ' אך בדרך כלל יהיה בקוטר של 30-50 ס"מ. צורת הנוף נעה בין עץ נמוך, רחב וסבוך עם מספר גזעים קצרים לבין עץ גבוה המעוצב על גזע אחד.
התאנה הינה עץ חסון, מהיר צימוח ובעל פרי טעים ייחודי ובריא. עונת הבשלת הפירות ממושכת והפירות מבשילים באופן הדרגתי. בניגוד לרוב עצי הפרי בהם הבשלת הפירות מתרחשת בבת אחת, התאנה מבשילה פירות בודדים על ענפים שונים ולכן קטיף התאנים (אריה) הינו ממושך. סיום תהליך ההבשלה של פרי בודד מתרחש ביום הקטיף. ביום אחד עד יומיים פרי בוסר ירוק וקשה מכפיל את גודלו בכמה חזקות והופך לפרי גדול, רך ומלא סוכר. זהו מחזה המרגש כל פעם מחדש. המתמידים ייהנו בכל יום בעונת ההבשלה מהפתעה של כמה פירות מתוקים.
פרי התאנה
עונת הבשלת הפירות מתבצעת בשניים עד שלושה מחזורים: בכורות באביב (גל הבכורות הינו תכונה של חלק מהזנים), גל הבשלה קיצי ועיקרי הנמשך כחמישה עד שמונה שבועות וגל סתווי שהינו סיום של גל הקיץ. רוב הפירות מבשילים בגל ההבשלה הקיצי, אלו גם הפירות הטעימים ביותר.
אופן הבשלת הפירות ואורך חיי המדף של התאנים הופכים אותן למאתגרות כגידול חקלאי מסחרי. הקטיף חייב להיות ידני ופרטני והפרי הנקטף חייב להיאכל טרי. לא ניתן לקטוף פירות בוסר שכן הם לא יבשילו לאחר ניתוקם מהעץ. למספר זנים מסחריים חיי מדף ארוכים יותר אבל גם זנים אלו דורשים קטיף ידני ושרשרת שיווק מהירה ביחס לפירות אחרים.
הזנים המסחריים שבוררו בעיקר על בסיס חיי מדף והנבה גבוהה של פירות, נחותים בטעמם באופן משמעותי מהזנים המסורתיים. עבודות השבחה בשנים האחרונות כוללות ניסיונות של הכלאה של תאנים עם מינים קרובים, זאת על מנת לשפר את אורך חיי המדף. עובדות אלה לא השאירו לנו, אוהבי התאנים, ברירה אלא לגדל בעצמנו את העצים ולהציל מגוון זני מורשת שבוררו על ידי חקלאים מסורתיים במשך אלפי שנים. זני המורשת מצטיינים בפירות טעימים עם ריכוז סוכר גבוה, בעמידות ליובש ובמגוון של צבעי פירות ועונות הבשלה. ידועים כ 40-50 זני מורשת מקומיים בעלי עונות הבשלה שונות ופירות בעלי מאפיינים שונים. זיהוי הזנים דורש מיומנות רבה, מעקב והיכרות עם מאפיינים ייחודיים כמו טעם, צבע קליפה, צבע ציפה, גודל הפרי, צורת החתך שלו ועוד.
יתרונות
היתרונות של עץ התאנה רבים: הוא מהיר צימוח; עמיד בכל סוגי הקרקע; עמיד לתנאי מזג אויר קיצוניים של חום וקור; חסכוני במים (בהשקיה אינטנסיבית איכות הפירות יורדת); הפרי מרענן מתוק ובריא, קינוח מושלם המהווה מקור טוב לאשלגן וסיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים שונים; עונת הבשלה ארוכה והדרגתית , שניים עד שלושה גלי הבשלה מהאביב ועד הסתיו, בכל יום כמה פירות. ניתן לייבש את הפירות, להכין מהם ריבה או בוכא וכך ליהנות מהתאנים לאורך השנה (בוכא - משקה אלכוהולי על בסיס תאנים).
ניתן לשמור את התאנה כעץ קטן על ידי גיזום חוזר מדי שנה-שנתיים, באמצעות גיזומי הסחה. מתאים לגידול במכלים ובגינות גג (מומלץ פעם בכמה שנים לרענן את מצע הגידול על ידי קידוח חורים והחלפת מקטעים מהמצע). עמיד יחסית למחלות ומזיקים - האויב העיקרי הינו יקרונית התאנה, מזיק קשה הפוגע בשלד העץ. אם מתגלה בזמן ניתן להתמודד באמצעות טיפולים בקוטלי מזיקים והגנה על הגזע. מזיקים נוספים הפוגעים בעלים ובפירות :פסילת התאנה, זבוב הפירות וחיפושית התסיסה - באופן יחסי קל להתמודד עם מזיקים אלה.
פגות והפריה
התאנה הינה עץ שמתפקד כצמח דו ביתי, כלומר ישנם עצי זכר אשר תורמים את האבקנים ועצי תאנה נקביים הנושאים פרחים נקביים בלבד. פרי התאנה, הפגה, הוא תפרחת בעלת צורה ייחודית. הפגה מעוגלת ככדור ובעלת פתח קטן, הפריחה מתבצעת בדופן הפנימית וצרעה זעירה ש"מתאבדת" לחדור דרך הפתח אחראית על ההפריה, היא אינה יכולה לצאת מהפרי ומתה בתוכו. רוב הזנים המקומיים הם בעלי מוטציה המאפשרת את הבשלת הפרי ללא הפריה (פרתנוקרפיה) אך גם תאנים אלו, יכולות להיות מופרות.
ניתן בקלות להבדיל בין תאנה מופרית לתאנה לא מופרית. בתאנה מופרית נראה זרעים זעירים שנראים כמו סומסום, ובתאנה שלא עברה הפריה לא נראה זרעים. בחלק מהזנים המקומיים הפריה משפרת את טעם וגודל הפרי ובחלקם הפריה פוגעת בטעם וגורמת לפרי להתבקע.
שורשים
התאנה כמו אחיה בסוג פיקוס, הינה עץ בעל מערכת שורשים מעט אגרסיבית, אך מכיוון שהתאנה הינה עץ קטן, בעיית השורשים קטנה גם היא ביחס לפיקוסים גדולים. תכנון נכון ומיקום התאנה במרחק ביטחון מתשתיות ימנע בעיות עתידיות.
סיכום
עץ חובה בכל גינה: עץ מורשת, עונת הבשלת פירות ארוכה והדרגתית, מהיר צימוח וקל לטיפול.
ניתן להשיג זני מורשת של תאנה בשלוש משתלות: "עצי מורשת", "ילקוט הרועים", "חורשים".
להמשך קריאה על גפן-זני גפן יין