לגסטרמיה הודית חוזרת לענף הגינון, לאחר שבמשך שנים נדחקה לשוליים והפכה לצמח נשכח, בשל התקפת פטריית הקימחון.
כתב וצילם: דרור ניסן
מוצא: סין ,קוריאה
משפחה: כופריים
עדנה גדולה נעשתה ללגסטרמיה ההודית בשנים האחרונות, שנים רבות של התקפת פטריית הקימחון על הצמח דחקו אותו לשוליים הגנניים והוא נהפך לצמח איזוטרי ונשכח במיוחד באזור מישור החוף והשפלה. אומנם הפטריה אינה גורמת למות העץ, אך משאירה אותו עלוב ומסכן ללא עלים וכמובן ללא פריחה.
בשנים האחרונות פותחו זנים עמידים יותר לקימחון בעיקר בארצות הברית, הלגרסטרמיה בעלת עמידות טובה יותר נגד מחלת הקימחון היא הכלאה של L. indica L. fauriei
קלונים מצטיינים שימשו כמקור ריבוי וצמחים מורכבים שיפרו את עמידות הצמח. שובה של הלגרסטרמיה מעיד על התפתחות ענף הגינון, דרישה למינים וזנים עמידים למחלות ולתנאי אקלים מציבה רף גבוה למשתלות לפתח זנים עמידים ומוצלחים יותר.
העץ ניחן בכל התכונות הגנניות הטובות אותן אנו מחפשים: פריחה שופעת ויפה, צבעי שלכת עזים, פרי יפה, קליפת גזע מרשימה
זיכרון ילדות נעים מעורר בי העץ, בגן סמוך לביתנו גדלה לגרסטרמיה לממדים של עץ קטן, זכור לי היטב מגע הקליפת הגזע החלקה וצבעה הבהיר והמיוחד, בעת הטיפוס על עץ.
לגרסטרמיה הודית הוא עץ נשיר, גובה 3-6 מ', רוחב 2-4 מ', העלים בצבע ירוק בהיר.
נופו של העץ סגלגל, ענפים זקופים, קליפת הגזע חלקה בצבע הנע בין חום אדמדם לאפור עם גווני ביניים. הפריחה באשכולות בצבע: ורוד, סגול, לבן, הפריחה בקיץ, כחודשיים שלושה, משך הפריחה תלוי במיקרו אקלים. הפריחה מרשימה ביופייה ומשאירה אף את האדיש בגננים פעור עיניים, ומיד יחפוץ באחד ואף יותר מעצים אלו לשותלם בגנו.
הלגרסטמריה מתאימה לגידול במישור החוף, בשפלה, בהרים נמוכים ובעמקים.
באזורים יבשים וגבוהים הצמח כמעט ולא ינגע בפטריית הקימחון,באזורים בהם לחות האוויר גבוהה רצוי לשתול את העץ במקום מאוורר בו יכולה הרוח לנוע במפולש. ההצמח עמיד ליובש זמני, במיוחד באזורים בהם הקרקע עמוקה וכבדה, אך בכדי להראות במיטבו זקוק להשקיה סדירה, כמות המים בהתאם לגיל העץ לאקלים המקומי ולסוג הקרקע.
מתאים למגוון רחב של קרקעות, בקרקעות בעלות אחוז גיר גבוה עלול לסבול מכלורוזות כתוצאה מחוסר ברזל, ניתן להתגבר על בעיה זו על ידי תוספת של כילט ברזל. אך כמובן שרצוי לשתול את הצמח במקום הנכון והמתאים ללא צורך בטיפולים מיוחדים.
גיזום בחורף לצורך סניטציה ועיצוב נופו של העץ, הגיזום יעשה ביד זהירה ומקצועית, העץ שומר על מראהו ומעצב את עצמו ללא צורך בהתערבות אגרסיבית.
הקצרה מינורית של ענפיים גבוהים כל שלוש ארבע שנים יעודד פריחה חדשה. רצוי לחדש ענפים מנוונים וותיקים על יד גיזום דילול.
ניתן לגדלו כשיח מרשים ויפה בעל מספר ענפים או כעץ קטן המעוצב על גזע אחד, עיצוב והכוונת הצמח יקבעו על ידי הגנן או המתכנן בהתאם למיקומו בגן. מתאים לגנים קטנים, פטיו, כעץ רחוב במקומות צרים, עץ צל קטן, ניתן לשתלו בקבוצות בגנים גדולים.
הלגרסטרמיה מסתמנת כעמידה לזיהום אוויר ולנוף האורבאני עם כל הקשיים שבו.
לגרסטרמיה נוספת הגדלה בארץ היא לגרסטרמיה טורלי ,עץ קטן הפורח בסגול, הצמח אינו נפוץ בגינות הנוי, והוא רגיש יותר לאקלים ולקרקע בארץ, למרות שקיימים פרטים מוצלחים. במספר מקומות. כמו כן קיימים במשתלות זנים נמוכים של לגרסטרמיה הודית שיחים אשר גובהם 1-1.5 מ' רוב הזנים אינם מוגדרים בשמות מדעיים והשמות הם כיד הדמיון הטובה. חשוב להגדיר את שם הזן ולקרוא לו בשמו הנכון כפי שהוא נקרא בלטינית.
להמשך קריאה על כליל החורש