כתב וצילם: דרור ניסן

שם: Jacaranda acutifolia
שם נרדף: Jacaranda mimosifolia
מוצא: ברזיל
משפחה: ביגנוניים
אנו, הגננים, מתאימים עצמנו לעתים לצו האופנה העכשווי, שכן גם בתחום שלנו קיימות אופנות ואחוזי רייטינג לצמחים. צמחים חדשים דוחקים ותיקים שזוהרם מועם, ואנו שוכחים לעתים את הטובים שבהם, אשר הוכיחו עצמם במשך שנים רבות.

אחד מהם - ואולי בין הטובים שביניהם - הוא עץ הסיגלון חד-עלים.


עץ זה הוא אזרח ותיק בארץ, העצים ראשונים ניטעו לפני כשבעים שנה ויותר. אותם ראשונים עדיין חיים בינינו, חיוניים ופורחים מדי שנה. זהו עץ נשיר מותנה, שברוב חלקי הארץ משיר את כל עליו, כנשיר אמיתי. בבגרותו מגיע לגובה של 15 מ' ולקוטר של 8-10 מ'.
הלבלוב של העץ מתחיל באביב המאוחר - סוף חודש אפריל ובמהלך חודש מאי. העלים מנוצים פעמיים והעלעלים מסתיימים בחוד אופייני, ומכאן שמו של העץ.

הפריחה היא במכבדים, בקצות הענפים, וצבעה סגול מדהים. היא מתרחשת באביב המאוחר-תחילת הקיץ. לעתים פורח העץ בשנית בסתיו, בעוצמה פחותה מאשר באביב.
הפריחה מכילה צוף בכמות גדולה, המושך אליו דבורים. הפרחים הנושרים מן העץ נשארים זמן מה בצורתם ובצבעם על המדשאה או הריצוף, ואז הם עשויים להוות מטרד בשל הדבורים, או הצבע שהם משאירים על הריצוף אם דורכים על הפרחים. הפרחים גם עלולים להשאיר כתמים על מכנסיים או חולצה של אותם אלו הבאים לנוח תחת העץ בזמן הפריחה.
אך יש כאלה החושבים כי מראה הפריחה הנושרת על מדשאה מטופחת מרהיב ומושך את העין, ומעניק לדשא מעין דוגמה של שטיח ירוק המכוסה בכתמים סגולים.
הפרי הלקט מעוגל ורחב, קישוטי, הנשאר תלוי על העץ זמן רב.

העץ מתאים לשתילה בשמש מלאה, סובלני למגוון קרקעות, אך חשוב שיהיו מנוקזות ועמוקות. ניתן לשותלו בכל אזורי הארץ, למעט ההר הגבוה. העץ רגיש לקור קיצוני ובמקומות בהם נערם ומצטבר שלג יגרום הדבר לשבר ענפים.


הסיגלון זקוק לעיצוב בצעירותו, בשל אופי צימוח נמרץ. הגזע הראשי עשוי להגיע לגובה של שלושה-ארבעה מטר מבלי להתפצל, ודורש התערבות בעזרת מזמרה כדי לגרום לגדילת ענפים משנית. בשל הצימוח המהיר והזוויות החדות של הענפים, דרושה התערבות מתמדת של הגנן לאורך שנות חייו הראשונות של העץ.
עצים בוגרים גם הם זקוקים ליד מעצבת ומכוונת, כדי למנוע שבר ענפים ברוחות החורף החזקות. פתיחת חובו של העץ למעבר רוח, הסרת ענפים יבשים ודילול ענפים כבדים ימנעו נזק לעץ ואף ימנעו נזק לרכוש ולנפש.

 העץ מתאים לשתילה בגנים גדולים, בפארקים ובשדרות רחבות ידיים. ניתן לשתלו אף בגינת הבית, במידה ומידותיה מאפשרים זאת.
בספרות הגננית מהעולם מוזכרים עצים שטופחו מפרטים בעלי מידות קטנות יותר, והם משמשים כעצים לגינות קטנות. בסוג סיגלון ישנם כחמישים מינים, רובם גדלים בדרום אפריקה.
לדעתי, מעטים העצים שנתגלמו בהם כה הרבה תכונות גנניות טובות לעומת חסרונות מועטים כמו בסיגלון.

להמשך קריאה על עץ הינומית צהובה