לקראת ראש השנה – תכירו את הרימון המצוי. הוא משבעת המינים, מלא בגרעינים עסיסיים, עתיר בסגולות רפואיות, מסמל שפע ופריון, משמש לעיטור מבנים ועוד. גם אם נארח וגם אם נתארח, הרימון יתפוס מקום של כבוד בשולחן החג המסורתי.

כתבה וצילמה : סימה קגן

משפחת הרימוניים, שהרימון הוא סוג יחיד בה, קרובה למשפחת ההדסיים. צורת הפרח של הרימון ומספר האבקנים הרב מעידים על הקשר שלו למשפחת ההדסים הטרופית, שמרכזה באוסטרליה.  הרימון המצוי גדל בר רק בצפון פרס. לארצות הים התיכון הוא הגיע לפני כ-4000 שנה.

רימון אסנת

בארץ הוא לא גדל בר ואינו מתחדש מזרעים באופן טבעי. כל עצי הרימון הפזורים בטבע הם שרידי מטעים נטושים , למרות שאנשים רבים חושבים שעצי הרימון הם מין בר בארץ. אין ספק שהוא הפך לחלק מהנוף המקומי. שיח גדול, נשיר בחורף הגדל ל 2-3.5 מטר גובה ורוחב ומוכר לכולנו כעץ פרי. בשנת 1995 הבאתי ממשתלה בקליפורניה שלושה זנים של רימון לגינון, בעלי פרחים מלאים, הדומים לפרחי הציפורן או הדליה.

רימונים בשיא העונה

Nochi Shibori”
זן בעל פרחים מלאים בצבע אדום זוהר, לא חונט פירות. דומה לזן האדום המלא שישנו בארץ אולם עלי הגביע לא מתבקעים.

California Sunset”
זן בעל פרחים מלאים בצבע כתום עם פסים בצבע צהוב- לבן על עלי הכותרת , לא חונט פרות.

רימונים עטופים

“Toyosho”
זן פרחים מלאים בצבע אפרסק שבהמשך חונט פרות בצבע ירוק, הפרי חמוץ ולא מתאים למאכל.
הפריחה בכל הזנים מתחילה באביב, היא בולטת על רקע העלווה הירוקה ומאד קישוטית, ונמשכת כשלושה חודשים. תוספת השקיה מאריכה את הפריחה.
רימונים עטופים על העץ
שלושת הזנים דומים באופי הצימוח לרימון המאכל הנפוץ בגינות והם גדלים ל 3-3.5 מטר גובה ורוחב. באביב הלבלוב בצבע ברונזה שהופך לירוק רענן עם התבגרות העלים. במשך הקיץ השיחים מכוסים בעלוה ירוקה רעננה ופרחים גדולים ובולטים, ואז בסוף הסתו עם ירידת טמפרטורת הלילה, העלים משנים את צבעם לצהוב ובהמשך הם נושרים.

עץ רימון
הלבלוב, הפריחה, הנשירה היא ההשתנות לאורך עונות השנה מעניקים את התנועה בגן ורק מהסתכלות על עצי הרימון, אפשר לדעת באיזו עונה של השנה אנו נמצאים. מאידך, יותר מדי גננים גוזמים שיחים מסוגים וממינים שונים לאותה צורה, כך שההבדל ביניהם מיטשטש ויופי ההשתנות בעונות השונות נעלם. חבל שבגינות בהן הם מטפלים הכל נראה אותו דבר.  שלשת הזנים מתאימים לשתילה בשמש מלאה, בכל אזורי הארץ ובכל סוגי הקרקע הם נחשבים לצמחים חסכני מים, ולאחר התבססותם אני ממליצה להשקות השקיה עמוקה פעם בחודש כדי להאריך את משך הפריחה. בסוף החורף מומלץ לגזום ולהסיר ענפים ותיקים אותם יחליפו הענפים הצעירים וכך לחדש את השיח. ניתן גם לעצבו על 3-4 ענפי שלד, ומהם להסיר ענפוני צד עד לגובה מטר ומתקבל מופע של עץ קטן. אני שתלתי בגינתי שבמושב סתריה את שלושת הזנים במרחק של חצי מטר האחד מהשני,כשכל אחד מעוצב על שלושה ענפי שלד ומרחוק הם נראים כעץ אחד הפורח בצבעים שונים.

עצי רימון מתאימים לשתילה כצמחי גדר, לאורך שביל בדרך ציבורית בשלוב עם שיחים נמוכים, לאורך מבני ציבור –לטישטוש המבנה, כצמח בודד בגן מעוצב כעץ או כצמח מיכל על גג. צמחי הרימון מאריכי ימים, מתאימים ומשתלבים בנוף הישראלי, חסכני מים ולכן מומלץ לשתול אותם יותר בגינות.

משתלת הוכברג במושב ביצרון מרבה זנים אלו וניתן לרכוש שם גם צמחים גדולים.

להמשך קריאה על הכנת עצים לחורף