המלצות בנושאי השקיה ודישון, והכנת העצים בגן לתרדמת החורף
כתב:ישראל דורון, ממ"ר גרעיניים שה"מ אגף הפירות
השקיה
בעצים שקטיף הפירות בהם הסתיים נסתפק במנת מים קטנה בהרבה מזו שהשקנו עד לקטיף. בעץ שגובהו 3 מ' נסתפק ב-10 ליטר ליום, השקיה כל 4-5 ימים, כלומר 50 ליטר במנת מים.
שמירת העלים פחות חשובה בתקופה זו, וניתן לומר שאם בחודש אוקטובר תתחיל נשירת עלים ברוב המינים והזנים אין הנושא קריטי ואין צורך לטפל בעלווה.
לתשומת לב - אם חלה נשירת עלים קיצונית לא לנסות להביא לצמיחת עלווה חדשה השנה. עדיף שהעץ יישאר ללא עלים, כי לא טוב לקבל צמיחה חדשה בתקופה זו, מה גם שבדרך כלל אחרי צמיחה כזו תבוא גם פריחה, ואז נאבד יכולת יבול בשנה הבאה. למי מבעלי העצים בגן שהנושא הזה פחות חשוב לו, יכול לקבל פריחה שלא בעיתה.
הפסקת ההשקיה בנשירים תבוא רק לאחר שמתקבלות כמויות גשם אמיתיות.
דישון
עצי פרי נשירים זקוקים לדישון במהלך הגידול השנתי.
חנקן - עץ בוגר צריך כ-0.7 ק"ג דשן גופרת אמון בשנה. בסתיו אנו נותנים כשליש ממנת הדשן השנתית, כלומר כ-0.2 ק"ג גופרת אמון לעץ. כמות זו נפזר סביב העץ בשתי פעמים, כלומר כ-100 ג' בכל מנת מים.
אשלגן- הדשן האשלגני הנפוץ הוא אשלגן כלורי. עץ צורך כ- 0.7 ק"ג אשלגן כלורי בשנה, אך כאן ניתן לתת כמות של 0.5 ק"ג לעץ בעונת הסתיו והיתרה באביב. גם כאן ניתן כ-100 ג' לעץ בכל השקיה. דישון בזרחן ניתן באביב בלבד.
בחנויות יש גם דשנים משולבים, המכילים את כל היסודות כמו חנקן, אשלגן וזרחן. מדשנים על פי ההוראות על האריזות. לגבי יסודות אחרים וגורמי קורט, מדשנים רק אם רואים סימני מחסור חזותיים
נושאים נוספים לתשומת לב- בתקופה זו אין הצדקה לקבל עלים צהובים וכלורוטים כתוצאה מעודפי מים, אם נתקלתם בעצים כאלו הקטינו את מנת המים, או הוסיפו קמצוץ ברזל לשיפור צבע העלווה.
עיצוב העץ
תקופת הסתיו מתאימה מאד למי שמעוניין לכופף ולקשור את ענפי העץ. כל עוד ענפי העץ גמישים, ניתן לכופפם בקלות. יתרון הכיפוף הוא הכוונת העץ לצורתו בלא צורך לוותר על נפחו. היתרונות: מילוי מהיר יותר של שטח הצללת העץ, ולמי שמעוניין בפרי - כמויות פרי פוטנציאליות רבות יותר.
להמשך קריאה על עצי פרי בקיץ - הנחיות לטיפול יעיל