בשנים האחרונות מביא עמו הקיץ ימים חמים במיוחד של חום כבד. בני האדם נמלטים אל החדרים הממוזגים, אך הצמחים ממשיכים להיות נטועים במקומם בגינה. כיצד נוכל להקל עליהם את ההתמודדות עם ימי החום?

כתבה: אלומה גלזר-דותן

תכנון הגינה וההשקיה

ראשית עלינו להבחין בין צמחי תבלין מרפא ובושם רגישים לחום וליובש, לבין צמחים שהם עמידים לחום וליובש. ההבחנה בין הקבוצות מאפשרת לתכנן את מיקומם בגינה ואת תוכנית ההשקיה שלהם בהתאם.
בקבוצה הראשונה נמנים בעיקר עשבי התיבול העשבוניים כדוגמת בן-חרדל מצוי "(ארגולה"), טוריים צרי עלים ("רוקט"), כרפס ריחני ("סלרי"), לענת הטרגון ("טרגון"), נענה על מיניה השונים, פטרוסלינון ("פטרוזיליה"), ריחן הבזיל ("בזיליקום"), שבת ריחני ("שמיר"), שום העירית ("עירית"), שום הנירה ("שומית") ועוד. צמחים אלה מומלץ לגדל בגינה במקום שבו יש הצללה חלקית ולהשקותם באופן סדיר, בעיקר לאחר קטיף של חומר צמחי למטרות שימוש.

גפן היין

צמחי תבלין עמידים לחום וליובש

על הקבוצה השנייה נמנים צמחי תבלין מרפא ובושם רבים שהם צמחים רב שנתיים מעוצים בדרך-כלל, וביניהם עצים, שיחים, בני-שיח וסוקולנטים.
את כולם ניתן לגדל בתנאי שמש מלאה, כאשר ניתן לחלקם לקבוצה של צמחים הזקוקים להשקיה מועטה בלבד במהלך הקיץ כולו כמו אוג הבורסקאים, אזוב מצוי, הדס מצוי, עוזרר קוצני מרוה משולשת, צלף קוצני, צתרה ורודה, רוזמרין רפואי, שיח אברהם מצוי ושקד מצוי.
לקבוצה של צמחים הזקוקים למנת השקיה גדולה יותר במהלך הקיץ, אך הם עדיין חסכנים במים ובהם נמצא את האזוביון הרפואי, גפן היין, הזוטה הלבנה, הזית האירופי, הלענה השיחנית, הפיגם המצוי, עצבונית החורש, הער האציל, הקטלב המשונן, הקת הנאכלת, הרימון המצוי והתאנה התרבותית.

הקבוצה השלישית היא זו של הסוקולנטים אותם כדאי להשקות לעיתים מעט יותר תכופות (כפעם בשבוע) על-מנת לקבל עלים בשרניים היטב עשירים בחומרים פעילים, נכללים כאן האלווי האמיתי, הניצנית המנוצה והצבר המצוי.

השקית צמחי תבלין בקיץ

בימות הקיץ בכלל ובימים חמים במיוחד יש לתכנן את ההשקיה לשעות המוקדמות של הבוקר או לשעות הערב. לא מומלץ להשקות ישירות על הצמחים על-מנת שלא יתפתחו מחלות, בעיקר לא על המרווה.

חיפוי קרקע לערוגת צמחי תבלין בקיץ

אחד הדברים היותר מועילים להגנה על הצמחים מפני החום הוא חיפוי קרקע אשר מונע התחממות יתרה של הקרקע ועוזר לצמח בהתמודדות עם החום ובמניעת מחלות. החיפוי מצמצם גם את שיעור אידוי המים מפני הקרקע ועל-ידי כך חיסכון במים, וגם תורם ליצירת סביבה מקררת סביב הצמח.

גיזום צמחי תבלין

צמחי תבלין מרפא ובושם הנמצאים בצמיחה נמרצת עתה כדאי לגזום גיזום דילול, ולהשתמש בחומר הנאסף. חומר צמחי שלא נעשה בו שימוש מיידי אפשר לייבש ולאחסן בצנצנות לשימוש בעת מאוחרת יותר או כמתנות לחברים.

שתילה

עונה זו איננה מתאימה לשתילת צמחים חדשים בגינה, מומלץ להמתין לסתיו. במידה וחפצים בכל זאת להוסיף צמחים חדשים לגינת צמחי התבלין המרפא והבושם מומלץ לבצע את השתילה בשעות הפחות חמות של היום ולהשקות את הצמחים השקיה תכופה יחסית בימים הראשונים תוך מעקב אחר מהלך קליטתו של הצמח במטרה למנוע השקית יתר.

סיכום

צמחי הגן, וביניהם צמחי התבלין המרפא והבושם תורמים רבות ליצירת סביבה נעימה ואף קרירה בקרבת הבית. הם יעילים במיוחד בסופו של יום קיץ חם, בבואנו לשבת בקרבתם ולהנות משתיית חליטה צמחים טריים קרירה ומרעננת. וכמדי קיץ, להלן מתכון למשקה קיץ מרענן-
למלא קנקן במי שתייה, להוסיף מספר פרוסות לימון טריות, עם הקליפה, ועלים או ענפים טריים של הצמחים הבאים: נענה, מליסה, ליפיה לימונית ( "לואיזה"), ביחד או לחוד, הכול לפי הטעם ולפי החשק. לקרר למשך שעה לפחות, לסנן ולשתות להנאה.

לקריאת כתבה על צמחי צוף