דרקונית המופשלת ניתנו שמות עממיים כגון: דרצנה מאלאית, דרצנה קטנת-עלים ועץ-דרקון קטן עלים. בסוג דרקונית (דרצנה) נכללים כ-60 מינים. המוצא של הדרקונית המופשלת הוא מדרום מזרח אסיה, איי האוקיאנוס ההודי ודרום הודו.
כתב וצילם יעקב עציון
תאור הצמח
הדרקונית המופשלת היא צמח מעוצה ירוק-עד. גדלה בצורת שיח שרביטי מסתעף. העלים מסודרים בהיקף של קצות-ענפיו הדקים. הצמרת, בשונה מדרקונית קנרית הנפוצה, איננה מתפתחת בצורת סוכך.
לגזע ולענפים יש קליפה בהירה מאד.
הדרקונית המופשלת צומחת לאט ומגיעה בדרך כלל לגובה של 3 עד 4 מטרים ולרוחב של1,5 עד 2,5 מטרים. בתנאים טובים עשוי הצמח להגיע לגובה של 7 עד 9 מטרים. אך לרבים מאיתנו הוא מוכר כצמח עציץ לבית או לפאטיו, בעל מימדים קטנים מאד.
בתנאים של עודפי מים, ענפי הצמח הדקים נוטים לצמוח בצורה קשתית,כך מתקבל צמח רחב.
העלים איזמליים סרגליים. אורכם אינו עולה על 20 ס"מ ורוחבם כ 2 ס"מ. בעלה של הדרקונית המופשלת, בנבדל ממרבית עלי הדרקוניות (דרצנות), לא נראה עורק מרכזי בולט. העלים בדרך כלל, מבריקים וכהים, כאשר ישנם פסי אורך בגוונים בהירים.
הזנים המגוונים המקובלים:
"שירת ג'מייקה", זן בעל שולי עלה כהים.
"שירת הודו", זן בעל שולי עלה בהירים.
הדרקונית ה "מגוונת מוזהבת", בעלת פסים ירקרקים-מוזהבים במרכז העלה.
הפרחים והפרי
הפרחים - קטנים לבנים-ורודים, נישאים במכבדים בקצות הענפים. הפריחה מופיעה באביב עד תחילת הקיץ. בתנאי חממה ו פאטיו, הפריחה עשויה להקדים בסוף החורף.
הפרי – ענבה כדורית קטנה, מגיעה עד לקוטר 1 ס"מ. היא מכילה בתוכה זרע כדורי ולעיתים רחוקות שניים. בהבשלה בסוף הקיץ צבעה קרם-כתום.
תנאי הגידול
הצמח אוהב חום ורגיש לקרה וגם לקור מתמשך שמתחת ל10 מעלות. צמח צעיר סובל מקרינה ישירה של שמש-צהריים. על כן גידולו המיטבי יהיה במקום מוצל חלקית ומוגן בפני רוחות-חורף קרות.
הדרקונית המופשלת רגישה ליובש מתמשך, ומתאימה לה סביבה מושקית. עם זאת היא סובלת בעודפי מים ונדרשת לה קרקע מנוקזת. היא עמידה במליחות מועטה. על מחסור במים או בהמלחה, הצמח מגיב בהשחמה של קצות-העלים ובנשירה מוגברת של העלים הנמוכים.
דרישות הדישון של הצמח, רגילות וצנועות למדי. נראה שבעודפי דישון חנקני, מתעמעמת מאד הניגודיות של הפסים הצבעוניים בעלים.
מזיקים ופגעים
הצמח אינו רגיש במיוחד למזיקים.. אך עלולות להופיע עליו כנימות שונות ובעיקר כנימות קמחיות וכנימות נגן. בתנאי חום ולחות עלולות לתקוף אותו אקריות, ובעיקר אקרית אדומה.
במידת הצורך ניתן לבצע הדברה ביולוגית או כימית באמצעות קוטלי מזיקים מקובלים. במקרה של פגיעה חמורה, ניתן להגמיע בקונפידור.
שימושים מקובלים
הדרקונית מקובלת בעיקר כצמח במיכל. היא מצליחה בבית ליד חלון מואר ומתאימה לפאטיו ולמרפסת מוגנת. בגינה מוצלת בעלת אופי טרופי, הדרקונית משמשת כצמח מוקד-קישוטי. כדי להבליט את צורתה המיוחדת, מומלץ לגדל אותה על רקע של קיר צפוני. צורתה תהיה בולטת על רקע של שיח צפוף-עלים, בגוון אדמדם או בגוון ירוק כהה מאד.
עיצוב וגיזום
הדרקונית נוטה לצימוח שרביטי ארוך וצר. כאמור לעיל, בעודפי מים הענפים עשויים לגדול בצורת קשתות והצמח יהיה יותר רחב.
בדרך כלל, כאשר הענפים מתארכים מאד ונחשפים מהעלים, יש צורך לקצר אותם כדי להנמיך ולסעף את הצמח. רצוי לבצע את הגיזום בעונות החמות.
הריבוי - מייחורים
נעשה מקטעים באורך של כ10 – 13 ס"מ של שנלקחים בקצות הענפים. אפשר להצליח גם בקטעים ללא עלים ולאו דווקא מקודקודים. להשרשה רצויה תקופת האביב ובתחילת הקיץ, ובטמפרטורה אופטימאלית מ 18 עד 24 מעלות.
להמשך קריאה על צמח הדיכרואה