כתב וצילם: דרור ניסן
קריסה גדולת-פרי Carissa macrocarpa
שם נוסף: קריסה גדולת-פרחים Carissa grandiflora
שם עממי: Natal plum
משפחה: הרדופיים
מוצא:דרום אפריקה
קריסה גדולת-פרי או בשמה השני קריסה גדולת-פרחים היא צמח ותיק ומוכר לגננים רבים. חלק נכבד מהשטחים בגנים הציבוריים נשתל בצמחים מסוג זה, לפני עשרות שנים, והיום הם עדיין שורדים, לעתים ללא השקיה וללא כל טיפול, ונראים רעננים וחיוניים.
בשל קוצניותו ומראהו הפשוט של הצמח, ובשל העשרת המגוון הצמחי העומד לרשות הגננים, הוא נשכח וכמעט לא נשתל בשנים האחרונות. צמחים אופנתיים יותר דחקו אותו לשוליים.
כתבה זו היא בגדר עשיית צדק עם הצמח הוותיק יחד עם סקירת זנים חדשים של הקריסה.
הקריסה הוא שיח ירוק עד, קוצני, העלים דמוי ביצה בצבע ירוק כהה, גלדניים, צפופים ומבריקים. חלקי הצמח - העלים והענפים - מכילים מוהל חלבי צורב.
הפריחה לבנה וריחנית, בריח המזכיר את פריחת היסמין. הצמח פורח כתשעה חודשים בשנה.
הפרי האכיל הוא ענבה כדורית או אליפטית, בצבע אדום. הפרי משמש להכנת ריבות (אין להסיק בשום פנים שמותר לאכול גם פירות ממינים אחרים במשפחה, כמו חד-מאבק אתיופי, שהוא רעיל ביותר למרות מראה פריו המצודד).
קצב הגידול איטי עד בינוני, במיוחד בזנים הנמוכים והמגוונים.
תנאי גידול
מתאים לשמש מלאה וחצי צל, למגוון קרקעות כולל מלוחות, אך חשוב שהקרקע תהיה מנוקזת היטב. מתאים לאזורי חוף הים, במרחק של לפחות 200 מ' מקו המים.
רגיש לקור קיצוני, לאירועי קרה ושלג. במקרים מסוימים, לאחר קפיאת הצמח בחורף, הוא עשוי להתחדש באביב. הגידול הצעיר שלו רגיש במיוחד לקור, ולפיכך לא כדאי לגזום אותו לחידוש נוף בסתיו, שכן הצימוח הצעיר שיבוא בעקבות הגיזום, יתייבש בקור החורפי.
צריכת המים בינונית עד נמוכה, דרושה השקיה סדירה במהלך הקיץ במיוחד בקרקעות קלות ובינוניות. בקרקעות כבדות ולאחר התבססות הצמח ניתן לצמצם את ההשקיה למינימום.
עמיד לתנאים של זיהום אוויר. עמידות טובה למחלות ומזיקים.
שימושים
מתאים למגוון רחב של שימוש גנני ותכנוני: לגנים גדולים ולפארקים, כצמחי כיסוי, לשיחיות גדולות, לאיי תנועה. מגיב מצוין לגיזום ולכן מתאים כגדר חיה פורמלית. בשטחים גדולים ניתן לשתול את הצמח כגדר חיה עם גיזום וללא גיזום, כשקוציו מהווים מחסום טבעי.
מתאים לגינות גג ולמכלים, כצמח בונסאי.
בארץ מוצאו משמש כעץ קטן, אך עיצובו ככזה דורש סבלנות רבה ואורך רוח בשל נטייתו השיחית.
בשל הקוצים, יש להימנע מלשתול את הצמח ליד מדרכות או מקומות בהם עוברים הולכי רגל.
קריסה גדולת-פרי 'גרין קרפט'
C.macrocarpa `Green Carpet`
הזן הנקרא בארץ 'גרין קרפט' זוהה לאחרונה כזן `Boxwood Beauty`. בספרות המקצועית זן זה מצוין כצמח ללא קוצים, אך בארץ הצמח מצמיח קוצים ומכאן נבע הבלבול הרב בנוגע לזיהוי המדויק.
תכונותיו של הצמח הידוע במשתלות כ'גרין קרפט' הופכות אותו לצמח המצטיין במגוון רב של תכונות גנניות: צמיחה קומפקטית וצפופה בעלת מופע ייחודי, עלים בצבע ירוק כהה מבריק המקנים לצמח מראה רענן במשך כל השנה. קצב גידול איטי עד בינוני.
גובהו של הצמח בספרות המקצועית מצויין כ-45 ס"מ. בארץ גודלו כפול ואף יותר, רוחבו 1-1.2 מ'.
צמח כיסוי מצוין הן לשטחים גדולים והן לקטנים, מתאים למסלעות גדולות.
לשמש מלאה וחצי צל, מתפתח יפה מתחת לאורנים בוגרים, בתנאי שנופו של העץ מורם לגובה של לפחות שלושה עד ארבעה מטר. נשתל מתחת לאלונים (אלון אנגלי) בני 10 שנים ומתפתח היטב.
מתאים גם לתנאי צל מלא, במקום המאפשר חדירת אור טובה. ניתן לגדלו כצמח בעציץ במרפסת מוצלת ומוארת היטב.
מגיב היטב לגיזום, ליד מקצועית ורגישה הצמח יהיה כנוע לעיצובים מעניינים מבלי לגלות סימנים של מצוקה למגע המזמרה. המין הזה דורש השקיה גדושה יותר מאשר הקריסה גדולת הפירות ה"רגילה".
קריסה גדולת-פרי 'מגוונת'
‘Variegata‘ C. macrocarpa
הצמח דומה בתכונותיו לקריסה הוותיקה, עליו מגוונים ומבריקים, קצב גידולו איטי, לפחות בשנות חייו הראשונות. מגלה נטייה לאבד את הגיוון בעליו עם התבגרותו. ענפים בעלי עלים ירוקים פורצים מן הצמח ומכסים על העלים המגוונים.
ואם מעונינים לשמור על הזן המגוון יש להסיר את העלים האלה מדי תקופה, על ידי גיזום קפדני של אותם ענפים סוררים.
זן נוסף אותו ניתן למצוא במשתלות הוא צמח עם עלים קטנים ומחודדים, הנמכר תחת השם "קריסה קטנת-עלים". שם זה אינו שם בוטני מוכר, והוא ניתן לצמח על ידי המשתלות.
כל הזנים המתורבתים מגלים בבגרותם נטייה לחזרה לתכונות המין המקורי, לכן יש לטפל בענפים בעלי תכונות אלו על ידי הסרתם בגיזום.
קיימים זנים נוספים של הקריסה, רובם לא מוכרים לנו בארץ.
תודה לפבלו צ'רקסקי ולנורית חרמון על עזרתם בהכנת הכתבה.
להמשך קריאה על ברונפלסיה גביענית פלוריבונדה