שתילה מוצלחת של צמחים במדרונות היא אתגר לא פשוט. התכונות הנדרשות מהצמח כה רבות, עד שאין אף אחד שעונה על כולן. ובכל זאת, לפניכם המלצות על חמישה צמחים שיתמודדו היטב עם הדרישות
מאת: דוד ערן וסימה קגן*
מבוא
לצמחיה שתולה במדרונות יש, בהכללה, שני היבטים – האחד הנדסי והשני נופי-חזותי. התפקיד ההנדסי של הצמחיה הוא סיוע בייצוב פני המדרון ומניעת נזקי נגר עילי על פניו. התפקיד הנופי-חזותי כולל השתלבות הצמחיה בנוף סביבת המדרון, ולעתים - יצירת מראה ייחודי למדרון.
צמחיה מוצלחת, שתולה במדרונות, הינה אתגר רב-היבטים. מספר גורמים משפיעים על היתכנות התוצאה המבוקשת. הראשון בהם הוא נתוני המדרון: השיפוע, סוג הקרקע, המפנה, היות המדרון בחפירה או במילוי. הגורם השני הוא בחירת מיני/זני הצמחים ומידת התאמתם לאתר ולתנאיו. הגורם השלישי הוא האחזקה החזויה - השקיה, הדברת עשבים ושתילה משלימה.
במצב אידאלי יהיו כל הגורמים האלה מבוררים היטב ומיני/זני הצמחים שייבחרו יהיו תואמים בתכונותיהם ודרישותיהם את תנאי האתר והצפי לאופן האחזקה ורמתה.
הצמחיה השתולה במדרון תורמת להיבט ההנדסי במספר דרכים: נוף הצמחים מגן על הרס תלכידי הקרקע מנזקי טיפות הגשם, אחיזת מערכת השורשים בקרקע מסייעת להתנגדות הקרקע לכוחות סחיפת מי-הנגר העילי, נשורת עלים וחלקי צמח יוצרת חיפוי אורגני ובהמשך, נרקבת ומשפרת את תכונות הקרקע בהקשר לחדירות הגשם ופוריות הקרקע.
הצמח האידיאלי המתאים למדרון צריך להיות ירוק-עד, משתרע, מאריך חיים, מהיר-צמיחה, בעל יכולת השתרשות במגע ענפיו עם הקרקע, מסתפק במעט השקיה, חסר דרישות אחזקה ייחודיות ובעל מופע חזותי נאה. כצפוי, הטבע אינו נדבן באשר למילוי כל משאלותינו, ולפיכך אנו נאלצים לברור את הצמחים לפי עדיפות מעלותיהם ומגרעותיהם.
מינים מומלצים
להלן נמליץ על חמישה מינים שיתמודדו היטב עם מכלול דרישותיו של מדרון- תלול יותר או פחות - וגם יספקו מראה גנני מרענן, חלקם פורחים, כל אחד בעונתו. כל המינים מצטיינים במערכת שורשים מסועפת, לחלקם קני-שורש המסייעים להפחתת סחף הקרקע וכולם מינים חסכני מים.
גרווילאה זיתנית Grevillea oleoides
משפחת הפרוטאיים – Proteaceae
מוצא: דרום-מזרח אוסטרליה, ניו סאות-ווילס
שיח שרוע ירוק-עד הגדל לגובה של עד חצי מטר ולקוטר של עד 2 מטר. עם השנים עשוי לעלות עד מטר גובה. בעל עלווה צפופה, הענפים קשתיים והעלים דומים לעלי שרך, בצבע ירוק כהה רענן. הפריחה חלה בסוף החורף והאביב, הפרחים בצבע אדום. מושך צופיות ודבורים.
מתאים בתנאי שמש מלאה, לכל אזורי הארץ כולל אזור ההר.
חרציתן מאפיר Chrysanthemoides incana
משפחת המורכבים Asteraceae
מוצא: דרום-אפריקה
צמח כיסוי עשבוני, ירוק-עד, חזק ועמיד בתנאים קשים. גדל לחצי מטר גובה ועד 3-2 מטר קוטר. הענפים משתרשים בנקודת המגע של המפרקים בקרקע. מתחדש מגבעולים תת-קרקעיים גם אם כל הנוף העליון התייבש. העלים בצבע אפור, מסורגים, צפופים ומשוננים. העלים והגבעולים מכוסים לבד אפור, המעניק לצמח גוון כסוף. פורח בחורף, הפריחה דומה לפרחי הסביון, בצבע צהוב. מצטיין בקו ראשון בחוף הים הודות לעלים הלבידים ולכיסוי השערות על העלים והגבעולים.
מתאים בתנאי שמש מלאה וחצי צל לכל אזורי הארץ כולל אזור ההר.
קיים במשתלות זן גבוה, חרציתן 'רן', שהוא מכלוא גנני שנוצר באקראי בגן הבוטני בקיבוץ ניר עוז ונקרא ע"ש רן פאוקר. זהו צמח כיסוי גבוה, ללא קנה-שורש ואינו מתחדש מבית השורשים. פחות מומלץ לכיסוי מדרונות.
טלמון רב-פרחים Drosanthemum floribundum
משפחת החיעדיים – Aizoaceae
מוצא: חבל הכף בדרום-אפריקה
צמח כיסוי עשבוני, ירוק-עד, סוקולנט שרוע הגדל עד 20 ס"מ גובה ומתפשט לרוחב עד מטר קוטר ויותר תוך שהוא יוצר כרים. העלים קטנים, גליליים ובשרניים. הצימוח צפוף ומדכא נביטת עשבים, אך רגיש לדריכה. הפריחה בצבע ורוד בהיר, באביב, שופעת ובולטת במיוחד. לצמח מופע נאה גם ללא פריחה.
מתאים בתנאי שמש מלאה בכל אזורי הארץ כולל אזור ההר, מתאים לקו חוף ראשון.
מרסילאה גדולת-רגל Marsilea macropoda
משפחת המרסיליים Marsileaceae שייכת למערכת השרכים
מוצא: אנדמי לטקסס
צמח כיסוי (שרך) עשבוני, הגדל ל-20 ס"מ גובה ומטר קוטר או יותר, בעל קנה שורש ארוך וזוחל, מסתעף ומשתרש במפרקים ונושא עלים בודדים, היוצאים ישירות מקנה השורש. העלים אחידים בצורתם, בכל עלה 4 עלעלים המעוגלים בראשם, כעלי צמח התלתן (CLOVER). העלים ירוקי-עד ונישאים על פטוטרת זקופה, ארוכה ויציבה כחוט ברזל דק בגובה של כ-20-15 ס"מ. העלעלים בצבע ירוק, מכוסים בפלומת שערות אפורות משני צדיהם ומעניקים לעלה ברק אפור-מתכתי. בשמש נפרשים העלים, ואילו עם רדת החשכה נסגרים ארבעת העלעלים. הצמח מהיר גידול ומתפשט לכל הצדדים על ידי קנה השורש.
בתנאי יובש קיצוניים העלים מתייבשים, ורק קנה השורש הטמון בקרקע נשאר חי, אך בלתי נראה. עם בוא הגשם או חידוש ההשקיה, יתחדש צימוח העלים. הצמח עמיד במידה מסוימת לדריכה ומתאים לשתילה לכיסוי מדרונות גדולים או קטנים. יגדל בתנאי שמש מלאה או צל מלא או חלקי בכל אזורי הארץ, כולל אזור ההר.
שיטה שרועה 'דסרט קרפט' Acacia redolens ‘Desert Carpet’
משפחת הקטניתיים Fabaceae or Leguminosae
מוצא: מערב אוסטרליה, סלקציה גננית
צמח כיסוי ירוק־עד, הגדל לחצי מטר גובה ול-5-2 מטר קוטר, בקצב איטי בשנים הראשונות מהשתילה. בתום השנה השלישית הוא יכסה מעגל בקוטר של כ־1.2 מטר, שימשיך ויתרחב עם השנים. הוא מעוצה בבסיסו ובענפים השרועים, ועשבוני בחלקים הצעירים. העלים ריחניים, בעלי ריח מתוק, כריח בושם, שמורגש במיוחד לאחר הגשם, כאשר העלים נרטבים. הפרחים מופיעים באביב לתקופה קצרה, קרקפות הפרחים כדוריות, צהובות וקטנות. מתאים לשתילה בכל אזורי הארץ כולל ההר הגבוה, עמיד לטמפרטורות נמוכות עד מינוס 8 מעלות צלסיוס, ולטמפרטורות יום גבוהות. נשאר ירוק־עד במשך כל השנה ובכל התנאים.
דוד ערן, אדריכל נוף – כתיבת המבוא
סימה קגן, אגרונומית, מינהל המחקר החקלאי – פירוט המינים
לקריאה על זנים נישכחים של היביסקוס