העצמה של נוף העצים מתחילה בשורשים והיום יש פתרונות טכנולוגיים הנותנים לשורשים את המקום הראוי, גם במשטחים מרוצפיםצילומים: רונית זקס, ליאור הרשקוביץ
נכון, מים, דישון ומילים חמות עוזרים לעצים לצמוח. אבל אוויר לנשימה בבית השורשים הוא צורך אלמנטרי עליו תיפול או תקום התפתחותו התקינה של העץ. התופעה ניכרת במיוחד באזורים מרוצפים או במגרשי חניה, למשל, שם הלחץ הכבד על סביבת תא הגינון מהדק את הקרקע ומונע כניסת אוויר וחילופי גזים עם האטמוספירה.
היום, בנטיעה מקצועית של עצים, יש פתרון לנושא: תושבות פלסטיק ממוחזר, שניתן לחברן זו לצד זו או זו על זו, בדומה לחלקי לגו חלולים שניתן לחבר להם עוד ועוד חלקים לכל הכיוונים. בעזרת התושבות יוצרים בור שתילה גדול ומאוורר, כשחוזקן של התושבות מאפשר לשאת עליהן משקלים כבדים, אפילו של משאיות, מבלי להדק את הקרקע ובלי להשפיע על הרכבה.
בכניסה הראשית לפארק הטבע רמת הנדיב, שבליבו גני זיכרון, הוקמה פינת ישיבה מוצלת. עצי תות דולבני נבחרו לפרוס את ענפיהם ולייצר את ההצללה בימי החום. בור בעומק של כ- 1.20 מטר, בשטח של כ- 90 מ"ר ובנפח של כ-100 קו"ב, יועד לשבעת העצים בעלי הנוף האופקי. בתחתית הבור פוזרה שכבת חצץ שעליה מונחות תושבות TreeParker.
עמוק בין התושבות עובר צינור אופקי מחורר עטוף בבד המונע חדירת שורשים ואדמה, שמטרתו לאפשר כניסת חמצן ואוורור מערכת השורשים. בין עץ לעץ עולה צינור כלפי מעלה, מעין שנורקל שדרכו נעשה חילוף הגזים מהעומק.
בחללים מולאה אדמה מקומית מעורבת בקומפוסט מייצור מקומי עם נגיעות של תוצרת ריחנית מדיר העיזים.
מכסים מחוררים סוגרים את החלקים העליונים של התשובות ויוצרים את שכבת הריצוף הראשוני, ריצוף צף. על המכסים נפרס בד גיאוטכני לייצוב ולמניעת מעבר של מצעי בנייה המונחים על הקונסטרוקציה.
רק עכשיו מגיע שלב השתילה של העצים. גובל שורשים המונח בעומק של 30 ס"מ בהיקף בור השתילה מכוון את השורשים בעדינות כלפי מטה, ומשם נותן להם להתפרס לחלל גדול ומפנק, זאת במקום שירימו בצעד נואש את המדרכה סביבם...
מה בשורה התחתונה? לקחת בחשבון עוד בשלב התכנון הנופי תושבות חזקות, שיתמכו בריצוף ובמיסעה. על בית השורשים של העץ להיות מוגן ומאוורר, כי בנוף הצמחיה, העצים הגדולים הם ידידים טובים, אולי הכי טובים שלנו!
לקריאה נוספת אודות צמחים ותיקים הצומחים בגני הנדיב