מאת: אילן נזריאן - הנדסאי גנים ונוף
תהלוכן האורן (שנקרא בעבר טוואי התהלוכה) הוא אחד ממזיקי הצמחים שמסוכן גם לאדם. זהו עש (פרפר לילה) שזחליו ניזונים ממחטים של עצי אורן, שהתגלה לראשונה באזורנו בראשית שנות ה-30 של המאה ה-20 בקרבת הכפר אום צפא שבשומרון. במחזור החיים של התהלוכן 5 שלבי זחל, לאורך כשבעה חודשים, שבחלקם הוא נושא על גופו שערות מיקרוסקופיות המכילות חומרים רעילים שנועדו להגן על הזחלים מפני טורפים. בין כל שלב לשלב הזחל מתנשל, והשערות הזעירות שנמצאות על הנשלים מתפזרות ברוח לכל עבר ועלולות להיות מטרד חמור לבני אדם. ילדים ואנשים רגישים עלולים לסבול מגירוי קשה בעור ומצריבות, והסכנה היא חמורה במיוחד כאשר השערות חודרות לעיניים ולמערכת הנשימה.
בסוף אוגוסט-תחילת ספטמבר בוקעים פרפרי העש הבוגר, העשים פעילים בלילה וחיים ימים ספורים על מנת להזדווג ולהטיל את ביציהם בצמרות העצים בצמוד למחטים. הנקבה מטילה כ-200 ביצים בגלילים, הדומים בצבעם לצבע הענפים והם נראים כהמשך הענף.
בשלב השני, כעבור כשישה שבועות מההטלה, בוקעים הזחלים מהביצים. משך שלב זה הוא כחודשיים. מיד עם בקיעתם, במהלך נובמבר, הזחלים הצעירים מתקהלים ומתחילים לטוות קן לבן של קורי משי. הקנים מספקים לזחלים הגנה מפני טורפים, גשם, רוח וקור. הטמפרטורה בתוך הקן עשויה להיות גבוהה ב-17 מעלות צלזיוס מטמפרטורת הסביבה, תכונה המאפשרת לזחלים להתפתח גם בתקופה הקרה של השנה. בתקופה הראשונה לחייהם הזחלים מחליפים תכופות את מקום מושבם, ובכל מקום הם טווים קן חדש זמני (בשלבים אלה הזחלים אינם נושאים שערות צורבות).
עם המעבר לשלב השלישי והרביעי (חודשים ינואר-מרץ) חדלים הזחלים מלנדוד והם טווים קן קבוע שגודלו 18-25 ס"מ. השערות הצורבות מופיעות בסוף השלב השלישי ומתרבות מאוד עד לשיא בדרגה החמישית, אז מספרן יכול להגיע למאות אלפים על כל זחל! בתקופה זו הם שוהים בתוך הקן במשך היום וניזונים בלילה.
בדרגה החמישית (מרץ-אפריל) ניתן למצוא זחלים מחוץ לקן גם במשך היום. כאשר הזחלים מגיעים לדרגה החמישית, הם מסתדרים בשיירות, ראש לזנב, ויורדים לקרקע בתהלוכות שכוללות עשרות ולעתים מאות זחלים (ומכאן שמם). עם הגעתם לקרקע הזחלים מתחפרים באדמה לעומק של בערך 10-15 ס"מ. בשלב זה הם עוברים את הגלגול מזחל לגולם, וממתינים במשך כל הקיץ מתחת לפני האדמה.
בסוף אוגוסט-תחילת ספטמבר שוב בוקעים פרפרי העש הבוגר אשר פעילים בלילה וחיים ימים ספורים. הם ממהרים להזדווג ולהטיל את ביציהם בצמרות העצים בצמוד למחטים.
חלק מהגלמים נשארים במצב של דיאפאוזה (תהליך בו הגולם מעקב התפתחות לתקופה אחרת לצורך הישרדותו) לתקופה נוספת של 1-8 שנים. הדיאפאוזה היא אחד הגורמים אשר מקשים על ההדברה של תהלוכן האורן, שכן גם אם בוצעה הדברה מוצלחת של הזחלים בשטח (פירוט בהמשך), הרי שעדיין קיימת אפשרות שבשנה הבאה יבקעו פרפרים ששהו בדיאפאוזה במשך כמה שנים.
נזק לאדם כאמור, לזחלים בשלוש הדרגות האחרונות (שלישית-חמישית) שערות צורבות, הגורמות לגירוי ולדלקות בעור ובעיניים. השערות הצורבות אינן מתפרקות בקלות והן מתקיימות כל השנה באדמה שמתחת לעצים נגועים ושומרות על ארסיותן במשך שנים רבות. הדלקת בעור דומה לסרפדת ונמשכת 7-10 ימים. הדלקת בעין קשה יותר וגורמת לגירוי חזק, דמיעה ואף מגבילה זמנית את כושר הראייה. שאיפת השערות הצורבות עלולה לגרום לפגיעה במערכת הנשימה, שמתבטאת בקשיי נשימה וברונכיטיס. בליעה עלולה לגרום לגירוי מקומי, הקאה, ריור וקושי בבליעה. לרגישים לחומצת נמלים אף יכול לגרום התקף אלרגי כשל עקיצות דבורה.אין בנמצא אנטידוט ספציפי לרעלן של תהלוכן האורן.
במקרה של מגע יש לשטוף היטב את אזור החשיפה ולהסיר את השערות מהעור או העיניים ולגשת למיון לצורך בדיקה וטיפול. במידת הצורך נעשה שימוש באנטיהיסטמיניים, קורטיקוסטרואידים (קורטיזון) ומשככי כאבים.
נזק לעצים
בהתאם לדרגות הזחל השונות נאכלות מחטי העץ ברמות שונות:
צעירים – ניזונים מהאפידרמיס, מופע: מקבצים יבשים.
זחלים גדולים יותר – ניזונים מכל המחט, מופע: ענפים קרחים.
זחלים מפותחים גורמים לאיבוד ניכר של עלווה מחלקים ניכרים של העץ, עד כדי כרסום כל נוף העץ.
מאחר והזחלים ניזונים מהמחטים בלבד ולא מכרסמים את קודקודי הצמיחה, בדרך כלל גם עצים שנפגעו קשה וכל מחטיהם נאכלו אינם מתים, ומלבלבים שוב באביב.
זיהוי נגיעות
היכולת לזהות עצי אורן נגועים חשובה, כיוון שהיא מאפשרת להיזהר משהיה בסביבתם.
זיהוי פעילות תהלוכן האורן קשה מהסיבות הבאות:
בחודשים הראשונים לחייהם הנזק שהם גורמים לעץ הינו קטן יחסית ומסתכם בקבוצות של מחטים צהובות, לרוב בגובה העץ. רק בסביבות חודש ינואר הופך הקן לגדול ולבן. זהו הסממן הבולט ביותר בנגיעות של תהלוכן האורן. כשהזחלים נוטשים את הקן, הוא משנה את צבעו מלבן בוהק לחום-אפרפר, ונראה כמו קבוצת מחטים יבשות.
בשל הדיאפאוזה, אזורים מסוימים עשויים להיות נגועים אך אין כל סממן חיצוני המעיד על כך. בנוסף, העשים הבוקעים מדיאפאוזה בוקעים לאחר המועד בו בוקעים העשים הבוגרים ששהו בתרדמת קיצית אחת.
דרכי גילוי מוקדי נגיעות
לכידת עשים בוגרים באמצעות מלכודות פרומון
בדיקת נוכחות גלילי הטלה
איתור קבוצות מחטים שצבען חום-צהבהב
איתור מטווים או קינים
איתור התקרחות עצי אורן
אויבים טבעיים
מיני צרעות טפילות המתפתחות בביצי התהלוכן, ציפורים שונות הטורפות את הזחלים ופטריית קרקע התוקפת את הגלמים.
אך פגיעת כל האויבים הללו בזחלי התהלוכן משנית ביותר.
דרכי טיפול:
1. הדברה מכנית
א. איסוף גלילי הטלה ידנית (תטולות) – שיטה זו מתאימה לעצים קטנים בלבד.
ב. קיצוץ (קיטום) ענפים נושאי קינים – מורידים את הענפים נושאי הקינים בעזרת מזמרה. את הקינים שהורדו שורפים במקום וקוברים באדמה.
2. הדברה כימית – מיועדת לעצים גדולים ולחורשות גדולות.
כיסוי הקינים והעץ בחומר הדברה – החומר חודר לזחלים באמצעות מגע או אכילה וגורם לקטילתם. מועד ביצוע ההדברה – נובמבר-דצמבר. יעילות התכשיר היא בדרגות הצעירות והיא נמשכת עד כשבועיים. קיים חומר הדברה נוסף המונע מעבר של הדרגות הצעירות של הזחלים (1-3) לדרגות בוגרות יותר.
יתרונות: חומר ההדברה סלקטיבי וניתן לכסות שטח גדול
חסרונות: היישום תלוי במזג האוויר, עלויות גבוהות ביחס לשטחים קטנים
3. הזרקת גזע – אידוטרפיה
א. Neemex 45" לתברואה" מכתשים – תכשיר טבעי המופק משמן הנים, חודשי הטיפול הם אמצע נובמבר-דצמבר. החומר גורם לאיבוד התיאבון של החרק לאחר החשיפה אליו. רצוי לבצע ניטור מקדים ולהמתין להופעת צברי ביצים על מחטי העץ או תחילת יצירת קינים. טיפול מוקדם מדי עלול לגרום לכך שבעת הופעת המזיק החומר כבר לא יהיה פעיל.
יתרונות: החומר אינו רעיל לאדם ואינו מזיק לסביבה. ניתן לטיפול בעצים בודדים או בחורשות קטנות. יעיל גם בתחילת שלב שלישי בהשמדת הזחלים
חסרונות: עלויות גבוהות; מצריך חישוב קוטר העץ לקבלת מינון מדויק וקידוחים רבים לשם החדרת החומר
ב. Proclaim19 – סינגנטה כצ"ט תוצר טבעי של מיקרואורגניזמים. פעיל עד לכדי שנתיים. משפיע על מערכת העצבים של החרק ומונע ממנו להיזון מהעץ.
יתרונות: טווח פעילות ארוך; תמותה מהירה של המזיק; מינון קטן יותר מה – Neemex; ניתן לטיפול בעצים בודדים או בחורשות קטנות. יעיל לתקופה ממושכת עם מינונים גבוהים
חסרונות: מצריך חישוב קוטר העץ לקבלת מינון מדויק וקידוחים רבים לשם החדרת החומר.
אזהרה: האמור בכתבה זו הינו דעה מקצועית עקרונית של הכותב. השימוש בחומרי הדברה עלול להיות כרוך בסיכונים ומחייב קבלת יעוץ מקצועי פרטני מגורם מוסמך
להמשך קריאה על טיפול במזיקים בבית או בגינה