כתבה: מורן גבעון – עיצוב גנים בנוףצילם: דורון אמבר

מקום, מכלים וצמחים: משתלת יער, מושב משמרת
מקורות: גינה בעציצים – גיי סרץ'

בכתבה הבאה נלמד כיצד שותלים צמחים במכלים, מהם הכללים הבסיסיים, עקרונות, איך שותלים הלכה למעשה ואפשרויות עיצוב. (כתבות נוספות אפשריות: סוגי מיכלים, טיפול בצמח במיכל, שילובי צמחים ועקרונות עיצוב, בחירת צמחים, העברת צמח שגדל למיכל חדש, תחזוקת צמחים במיכלים, ריבוי צמחים)

גינון במיכלים מספק הנאה גדולה לכל חובב גינון באשר הוא. לגנן החובב המתחיל – זו התחלה קלה, פשוטה, עם אחוזי הצלחה גבוהים (אם פועלים לפי הכללים) וגם לגנן המכור הוותיק, יש אינסוף אפשרויות של שילובי צמחים, מיכלים ייעודיים או 'אלטרנטיביים', לכל אקלים בבית או בגינה – יימצא הצמח המתאים.
לכל צמח יש את גודל המיכל המתאים לו. הכלל הוא פשוט, לצמח שגודלו הסופי קטן – מיכל קטן, לצמח שגודלו הסופי גדול – מיכל גדול. צמח שגודל המיכל שלו 'קטן עליו' – השורשים יימלאו את המיכל, הצמח לא יתפתח כראוי, לא ייראה טוב וחייו יהיו קצרים.

בחרתי להראות שלוש אפשרויות שונות לשתילה בעציץ:

1. העציץ הקטן – צמח אחד – עונתי חורפי. נבחרה רקפת מצויה, זן גנני עם צבעים של צמח בר. השילוב בין צמח אחד מרשים לבין מיכל פשוט מדגיש את יופייה של הרקפת, את צבע הפריחה ואת העלוה המעניינת. הגוון הכסוף של הפח אינו מתחרה עם צבעי הצמח ומאפשר להם לבוא לידי ביטוי. 

שתילת עציץ קטן

2. העציץ הבינוני – מס' צמחים מאותו הסוג – תבלינים: ריחן הבזיל (בזיליקום), שום הנירה (עירית שומית), אזובית מצויה (זעתר), בת קורנית (תימין). נבחרו 4 תבלינים אשר משמשים למאכל ולתיבול, ניתן באותה המידה ליצור עציץ מצמחים המשמשים לחליטה כגון: זוטה לבנה, ליפיה לימונית (לואיזה) ובבונג דו-גוני (קמומיל). וכמובן – אפשר לערבב... העציץ – מחרס עם גלזורה לבנה, נוצר שילוב קלאסי בין הלבן לירוק נעים לעין. יש לשים לב לעונתיות, בזיליקום – אינו גדל בחורף בחוץ, וקמומיל – אינו גדל בקיץ... אפשר להחליף בינהם בהתאם לעונה. כמו כן, יש לקטום את הצמחים כל הזמן גם אם לא משתמשים בהם אחרת יגדלו יתר על המידה.

3. העציץ הגדול – קומפוזיציה של מספר צמחים שונים – עץ קטן – 'קלמודין', עשבוני – 'ליריופה כדנית', רב שנתי – 'קיסוס זוחל עלה קטן מגוון', עונתי – 'סיגל תלת-גוני'. הכד הוא עציץ למתקדמים... רוב הצמחים הינם רב שנתיים, הם הבסיס של הכד, אותם שותלים, מטפלים כשנדרש, הם מהווים את השלד הקבוע של הכד. העונתיים – יוחלפו פעמיים או שלוש בשנה, לפי העונה ובהתאם לצבעוניות ולמראה שרוצים להשיג.

שתילה במיכל גדול

   
   

מה נדרש על מנת להתחיל:
עציץ
חומר מנקז – טוף, חצץ, חרס
מצע שתילה
צמחים.
זוג ידיים.
ועכשיו, נותר רק להכין... בהצלחה!

להמשך קריאה אודות מצעי גידול