כתבה: בתיה גדידי, לשעבר מנהלת בקרת ההשקיה, עיריית כרמיאל

מטרת ההשקיה היא להחזיר לכל צמח את כמות המים שהוא מדיית (מאבד) דרך העלווה או דרך הקרקע, נעשה זאת עלפי סוג הצמחים, סוג הקרקע והאזור בארץ. חשוב הדבר בכל צמחי הגן, אך במיוחד בצעירים טרם התבססות. יש לשים לב השנה גם לעצים נוי בוגרים, שמרביתם אינם צריכים השקיה בשנים רגילות. ייתכן שיהיה צורך לתת להם השקיית עזר, על פי המצב בשטח.

מדשאות
רצוי להשקות במרווחים גדולים ככל האפשר, על פי סוג הקרקע וסוג הדשא, זאת כדי לאפשר לדשא להעמיק שורש. השקיה במרווחים גדולים פירושה גם פחות הידוק של הקרקע בשכבה העליונה, פחות לחות ורטיבות ובכך נמנע ממזיקים ומחלות.

יש לשים לב לאזורים שמתייבשים בגלל הצבה לא נכונה של ממטירים ולתקן בהתאם.

אם בחודשים אלו יהיו ימים חמים מעל הממוצע, יש להוסיף  עוד מים למנה המומלצת בטבלאות ההשקיה, שכן המנה מחשובת על פי ממוצע התאיידות רב-שנתי.

עצי פרי
בעונה זו מבשילים פירות הקיץ, ולקראת הבשלתם יש להגביר את ההשקיה לפעמיים עד שלוש בשבוע. אם נחסוך פה במנת המים, ייתכן שנאבד את הפירות והם ינשרו. לאחר הקטיף, נחזור למשטר ההשקיה הסדיר.

להזכירכם, יש להימנע גם מהשקיה עודפת, הגורמת לחוסר אוויר בבית השורשים וכתוצאה מכך להתפתחות של מחלות הגורמות לריקבון השורשים וצוואר השורש.

צמחים עונתיים
החום אינו מיטיב עם הצמחים הללו, חשוב להקפיד על ההשקיה עד כדי הרטבה של בית השורש שאינו עמוק במיוחד, אך לא להציף במים.

תכנון, שיטת השקיה וביצוע
תכנון נכון של מערכת ההשקיה בגינה תמנע בזבוז מים ועוגמת נפש. רצוי להשתמש במחשב השקיה או בקוצב מים, ולהשקות בטפטוף למעט את שטח המדשאות. הטפטוף נותן לצמח בדיוק את מנת המים הדרושה לו, מבלי להשקות שטחים מיותרים, כפי שקורה בהמטרה.

בדשא, נשקה בהמטרה או במתיזים, ויש לשים לב לכך שפיזור המים לא יחרוג מעבר לשולי המדשאה. יש לבדוק שלא תהיה השקיה בשיעור גבוה מדי, כלומר יותר מכושר הספיגה של הקרקע. במקרה שהאדמה מהודקת והמים אינם חודרים, יש לאוורר את המדשאה.

רצוי להשקות בשעות הערב או הלילה, ואם זה אינו מתאפשר אז מוקדם בבוקר. הסיבות: בלילה לחץ המים גבוה יותר מאשר ביום, אין רוח ולכן פיזור המים הוא אחיד וההתאיידות מינימלית.



ההשקיה תתבצע על פי לוח השקיה מסודר, עם חלוקה לפי אזורים, סוג הצמח וסוג הקרקע.

אלה הן כמויות המים להשקיה, ליום בליטרים למ"ר

להזכירכם, השטח המחושב להשקיית עצים הוא שטח היטל הנוף שלהם, גם אם ההשקיה היא נקודתית. תבלינים נשקה באותה כמות כמו פרחים עונתיים.

 

מרווחי ההשקיה - ימים

סוג הקרקע

פרחי עונה/ירקות

שיחים/עצים

דשא

קלה

3-5

10-20

4-7

בינונית

6-10

15-20

7-15

כבדה

6-10

20-25

12-20

 

חישוב כמויות מים להשקיה

נביא כאן דוגמה לדרך חישוב כמויות המים הרצויות בכל השקיה, בגינה המצויה באזור ההר, בקרקע בינונית, שבה מדשאה בשטח של 50  מ"ר, שיחים ועצים בשטח של 50 מ"ר ופרחים עונתיים בשטח כולל של 30 מ"ר.

דשא – (3 מ"ק) 3,000 ליטר = 15 ימים X 50 מ”ר X 4.0 ליטר ליום.

שיחים – (2.5 מ"ק) 2,500 ליטר = 25 ימים X 50 )מ”ר X 2.0 ליטר ליום.

פרחים – (1.8 מ"ק) 1,800 ליטר = 10 ימים

X 30 מ”ר X 6.0 ליטר ליום.


האזור בארץ

עונת הקיץ

פרחי עונה/ירקות

שיחים/עצי נוי

דשא/עצי פרי

אזור ההר

6.0

2.0

4.0

מישור החוף והשפלה

5.0

2

3

הנגב

6.5

2.5

4.5

אילת והערבה

11

3.5

7


להמשך קריאה על דישון,לתת לצמח רק את מה שהוא צריך