איך צמחים ועצים יכולים לתת ערך מוסף בגינה אם משלבים אותם דווקא במרכז ולא בשוליים
כתבו: תום חפץ ורינת גרוסמן - לנד ארט תכנון ואדריכלות נוף*
בגינות פרטיות, ובמיוחד בגינה קטנה, קיימת נטייה למקם את העצים והצמחים בשוליים, לייצר מבנה של מסגרת לגינה כדי לפנות ולאפשר מרחב בתוך הגינה. נטייה זו היא טבעית ומובנת בניסיון להשיג ניצול מירבי של השטח בתוך המגרש לפעילות, ישיבה ועוד.
בכתבה זו נראה כי ניתן לעצב את המרחבים המשותפים בגינה באופן כזה אשר יאפשר לקיים את מגוון פעילויות החוץ הרצויות, תוך שילובם בצמחיה ועצים בתוך מרחב הגינה, ולאו דווקא בשוליים. נציג מנעד פתרונות יצירתיים וייחודיים לגינות הפרטיות, אשר יאפשרו לבעלי הבית להגיע לתוצר האידיאלי והאופטימלי עבורם מתוך מנעד רחב זה.
היתרונות להכנסת עצים וצמחים לתוך מרחב הגינה הם רבים:
+ יצירת צל ע"י נטיעת עץ במרכז הגינה
+ קרבה של הצמחים לבית מאפשרת לחוות את הגינה מתוך הבית
+ יצירת "חדרים" ופינות בגינה המשמשים לפונקציות שונות
+ תאורה על העצים והצמחים בתוככי הגינה מוסיפה לאווירה
+ שבילי הליכה בין הצמחים ועוד
על כל אלה נרחיב בהמשך.
יצירת צל ע"י נטיעת עץ במרכז הגינה
האקלים בארץ ישראל מתאפיין בחודשים רבים של חום ושל שמש קופחת. מצב זה, הנמשך כשמונה חודשים, ולעיתים אף יותר, מחייב אותנו למצוא פתרונות צל והצללה הן במרחבים הציבוריים והן במרחבים הפרטיים. הנאה אופטימלית והצללה מירבית נוכל להפיק מנטיעתו של העץ במרכז החצר ולא בשוליה.
לקבלת צל שימושי ויעיל חשוב שהענפי העץ יהיו מספיק גבוהים, כך תתאפשר ישיבה נוחה תחתיו, עם מעבר נגיש ומוצל, והוא יהווה חלק אינטגרלי ומהותי מתפאורת החצר. ניתן לעצב עצים בצעירותם, כבר במשתלה, להרים את נופם, כדי שהפיצול הראשון של ענפי העץ יהיה גבוה מספיק. כך, גם בגינות קטנות עץ הנטוע במרכז הגינה יכול לסוכך מעל, מבלי לתפוס שטח פונקציונלי מהגינה. למעשה, נטיעת עץ במרכז הגינה מאפשרת הגדרת מרחב ישיבה חדש, נעים ומוצל.
באשר לשאלת סוגו של העץ אותו יש לנטוע ומאפייניו, חשוב לתת את הדעת ולהתחשב במגוון שיקולים כגון: העדפות אישיות, אזור האקלים ותנאיו, צורך בהסתרה, ובתכונות רבות ושונות אשר משפיעות על ההחלטה בבחירתו:
• גודל העץ קטן/בינוני גדול, כמו לדוגמה כרבל לביד שהוא עץ בינוני, או אלון אנגלי שהוא עץ גדול.
• צורתו של העץ סוככני/בכותי או אחר. דוגמה לעץ סוככני הוא צאלון נאה, אגון גמיש הוא עץ בעל מראה בכותי.
• עצים אלרגניים כמו זית למשל.
• מופע העץ נשיר/ירוק עד, לדוגמה ספיון השעווה נשיר ועצי הדר ירוקי עד.
• פריחה משמעותית/פריחה ללא ערך, למשל, לגרסטרמיה הודית פורח במלוא הדרו, ואילו למגלון אפריקני פריחה שאינה משמעותית.
• שורשים אגרסיביים אותם מומלץ לא לנטוע בקרבת ריצופים, קירות, נקודות ביוב וכ"ו, כמו לדוגמה פיטולקה דו-ביתית או פיקוס.
• עצי פרי למאכל (רימון, ליצ'י, עצי הדר וכ"ו) ועוד שיקולים נוספים.
בחירת עץ מתאים הינה סוגיה חשובה ביותר אשר דורשת ידע, התעמקות במכלול השיקולים והדרישות ועליה ניתן להרחיב בכתבה נפרדת.
קרבה של הצמחים לבית - לחוות את הגינה מתוך הבית
גינה הנשקפת מחלונות הבית, מהווה בעצם חדר נוסף של הבית. כך מתקבלת חוויה בה החוץ והפנים משתלבים ויוצרים יחד מרחב משותף, מהנה, מרגיע ושלו. ככל שהצמחיה קרובה יותר לבית ולחלונות, מתקבלת תחושה שהירוק עוטף אותנו, כמו לשבת בגינה, גם כשיושבים בסלון או במטבח.
החיבור בין הפנים לחוץ, בין מרחבי הבית לבין הגינה הופכת למעין זרימה נעימה. לצאת מהבית לשביל הטובל בירוק, למשטח מרוצף אשר במרכזו פתחי גינון עם צמחיה, מוסיף לחוויית החיבור לצמחים ולטבע. בנוסף, כשנשב בפינה רחוקה של הגינה עם הפנים לכיוון הבית, נוכל ליהנות ממראה צמחים שתולים במרכז הגינה ולא רק מאחורינו.
יצירת "חדרים" ופינות בגינה המשמשים לפונקציות שונות
להתבונן מתוך חדרי הבית אל מרחבי הגינה, וליהנות מהמראה הפתוח של הגינה, מהצמחייה הצבעונית, משפע הצמחים, היא חוויה ממלאת ומענגת מאד. אך מה אם הגינה היתה צופנת בחובה חללים נסתרים אותם ניתן לגלות, בהתרגשות רבה, רק מתוך שוטטות בשביליה? חללים נסתרים אלו מאפשרים מעין מסע מופלא אל עבר הלא-נראה. אפשר לייצר חללים או "חדרים" נוספים בגינה דווקא ע"י הסתרה. זה יכול להיות ע"י עץ או ע"י צמחיה גבוהה, או ע"י קירות דקורטיביים עם או בלי צמחיה.
באמצעות צמחים גבוהים, למשל, אפשר לייצר אזורים בגינה הנסתרים מהעין, ורק בטיול בגינה כשעוקפים את הצמחים מתגלה ה"הפתעה". גינה קטנה יכולה להראות גדולה יותר דווקא כשהיא אינה מתגלה במלוא הדרה בעת ובעונה אחת, אלא מגלים בה פינות חדשות ונסתרות בעת שיטוט בה.
כך, ניתן להסתיר אזור משחק של ילדים, טרמפולינה, פינת מדורה/פויקה, פינת רוגע והתבודדות ועוד.
בשונה מחצר פתוחה המהווה מרחב אחד גדול, אשר כולו נראה לעין במבט אל הגינה, יצירתם של "חדרים" נסתרים במרחב "הטבע הביתי" מאפשרת גיוון אשר טומן בחובו קסם מיוחד.
החשיבות ביצירת הפרדה ויזואלית ופונקציונאלית בגינה היא ביצירת מרחבים נפרדים למגוון פעיליות חוץ שלא גלויים לעיני כל, אלא חבויים במבט הראשוני. אפשר לשכב בערסל או להתיישב בכסא נוח ולהנות משקט בעת קריאת ספר, להנות משלווה של ציוץ ציפורים, וכו'.
תאורה על העצים והצמחים בתוככי הגינה מוסיפה לאווירה
תאורה המאירה על עצים וצמחים משמשת בד"כ כתאורת נוי ואווירה, והיא פחות פונקציונלית. תאורת הצמחים תורמת לאווירה, לבטחון ולתחושה הנעימה בגינה. ככל שניטע עצים ונשתול צמחים קרוב לבית, ע"י פתחים בריצוף, ליווי שבילי הליכה וכ"ו, נוכל להאיר את האזורים האלו בתאורה דקורטיבית אשר תוסיף לאווירה הכללית של הגינה גם בלילה ותוסיף מימדים נוספים לחצר.
שילוב נכון של תאורה דקורטיבית, המתאימה לאופי הייחודי של כל עץ או שיח, מהווה תוספת משמעותית ליופי בגינה ולחוויית השהייה בה.
יצירת שבילי הליכה בין הצמחים ועוד
הצורך ב"ריאה ירוקה" בתוך הגינה הפרטית מוביל לדרישה של בעלי הבית למשטחי דשא. אמנם דשא מהווה "ירוק בעיניים", אולם הוא דורש השקיה מרובה וכיסוח תמידי. אנו בהחלט רואות חשיבות ביצירת ריאה ירוקה במרחב הגינה הפרטית אך מציעות פתרון אחר מאשר משטחי דשא, על ידי שתילת צמחים שביניהם שבילי הליכה המחופים בחלוקי נחל או חצץ, אבני מדרך ועוד.
*לנד ארט תכנון ואדריכלות נוף
להמשך קריאה על תכנון ועיצוב גינות