רהט המים הקדום, היה מרכזו של מקום היישוב. הרהט המודרני, המשלב לצידו גם מתקן לצליית בשר. הוא המרכז הקולינרי של הגינה הפרטית.
כתב וצילם : בועז דרומי
"ויצג את המקלות אשר פיצל ברהטים, בשקתות המים, אשר תבאנה הצאן לשתות...
ושם יעקב את המקלות לעיני הצאן ברהטים" (בראשית ל' פסוקים ל"ח, מ"א ).
אנחנו מרחיקים אחורה בתנ"ך שלנו וכבר בספר בראשית אנחנו מתוודעים למושג רהט המים, רהטים. חרן הרחוקה, יעקב עובד את לבן שנים ארוכות בעבור נשותיו ומבקש לשוב לארצו. הרהט מהווה במה לדרמה המתפתחת בסיפור הזה .
רהט המים הקדום, המסד לנושא המאמר שלנו, הוא למעשה מעיין נובע כל ימות השנה שכפר ועיירה צמחו סביבו במשך דורות וככזה עבר שידרוג ביד אדם.
נקודת הנביעה הוגבהה מעט כמו על גבי טרסה, צינור מים עשוי חרס בעת הקדומה, הוחדר קמעה למוצא המים ובלט החוצה מעט ויצר מעין זרבובית שופעת מים שאפשר להגיש אליה כלי קיבול ביתיים וחקלאיים ולמלא אותם בנוחות מירבית. המים העודפים זרמו אל אגן קטן או שוקת גדולה המשמשים את העדרים, בהמות העבודה והמשא, ושיירות עוברי האורח. כך הפך הרהט הנובע מים, לנקודת מפגש הומה ולמוסד מרכזי בחיי הכפר והווייתו.
המעיין שהפך לרהט ביד אדם, היה אפוא זירת ההתרחשות האינטנסיבית ביותר בכפר. בית-הקפה הוקם לידו, עץ נבט בשולי הרטיבות ובהיסח הדעת שרד את הצאן המלחך וצמח לממדים עצומים והטיל צל מחייה נפשות, רהט המים, לב-ליבו של הכפר.
עברו מאות ואלפי שנים מאז, הטכנולוגיה הנושאת מים בצינורות איפשרה לכל אחד ואחת מאיתנו לפתוח מעיין (ברז) פרטי בביתו, והנה בטל הצורך ברהט ליושבי הכפר ולעוברי האורח.
השימושים היחידים שנותרו, הדומים לרהט הן אותן הברזיות בגנים הציבוריים ובבתי הספר שממש עכשיו נעלמות מחיינו. במשרדים תחליף הרהט הקדום הם אותם מתקנים הדורים מניירוסטה ופלסטיק, למים קרים וחמים, שאיש לא יקרא להם רהט, מהסיבה הפשוטה - זה לא ימכור אותם טוב.
הרהט המודרני
כאן אנחנו מגיעים לגינה בבית הפרטי צמוד-הקרקע, אל הגינה שהיא מרכז החיים המשפחתי במשך שמונה חדשים בשנה, כמעט מידי ערב בערבו.
גינה אידיאלית, לבד מתפקידה האסתטי, היא גם מענה לחלומות קטנים כמו עץ לימון ותפוח, ניחוח יסמין והדס, עלים לקטוף לחליטת התה ולבישול עם הבשר והאורז, פינה למנגל המתחייב שלנו, וכמובן ברז מים למלא את הדלי, להשקות את הפרחים ששתלנו אתמול, לשטוף את הרחבה והידיים, בקיצור ברז מים נגיש בכל צלעות הגן, הוא חובה והכרח.
כמעצבי גן וגננים המחפשים כל העת עוד מדרגה של עניין ויופי להציע ולטפס עליה, לקחנו אפוא אשתי ואני, העוסקים בעולם הגן, את הברז הקרוב לרחבת הדשא ושידרגנו אותו לכמו רהט במובן של מוצא מים מן האבן, וכל היופי הכרוך בכך.
ברור שעיצוב הרהט ובנייתו (ולפעמים גם עמדת מנגל צמודה) רצוי שיעשו מראש בתהליך בניית הגן, בשלב התשתיות זאת מאחר ומדובר כאן בעבודת אבן ובטון, צנרת חשמל ומים, עבודת טרקטור, חציבה באבן ובינוי. מהסיבות הללו ראוי שיהיו האלמנטים האלה על דף השרטוט מראשיתו, אחרת בגינה שכבר קיימת, אנחנו מוגבלים בהפיכת דמיון פורה, למציאות.
רהט מודרני הוא כיור מים ולצידו ברז ומשטח עבודה לצידו וככזה הוא תמיד זמין לשרת אותנו בחיי החוץ. הוא חייב להיות בגובה 90 ס"מ מהרחבה/דשא לערך, כגובה הכיור הבייתי. אנחנו אישית מעדיפים לעצב את כל מכלול הרהט מסלע גדול ורחב השוקל מאות ק"ג ונישא ומונח על מקומו ע"י כף הטרקטור. על הסלע הזה להיות בעל שטח פנים מפולס ושטוח באופיו, כדי שלא נאלץ לחצוב בו הרבה ולאבד לחלוטין את התכסית הטבעית שלו. עוביו ינוע בין 40 - 30 ס"מ לערך, לצורך חציבת הכיור העתידי. הכיור מעוגל בד"כ עומקו הממוצע של 20-25 ס"מ, ומסתתים את פנים הכיור עד היותו חלק למגע, קל לניקוי ויפה לעיין. לצד הכיור נותר לנו משטח סלע טבעי שאת חלקו אנחנו מעבדים ע"י סיתות או בנייה קלה למשטח עבודה נוח ואסתטי. מובן שאנו מתקינים את הברז סמוך לכיור ובגישה נוחה ובעצם הסלע הגולמי שעוצב ועובד עפ"י תוכניתנו, הפך להיות רהט מים מודרני השואב השראה מאביו הקדמון.
לחילופין, ובאין גישה לטרקטור, אזי רהט יכול להבנות גם מאבנים/לבנים ומלט לבן הידידותי יותר לעיניים ואפשר לבנות את הכיור עצמו או לקנות כיור חרסינה מצוייר ולשלבו במכלול הרהט וכן הלאה עיצובים שונים ויפים . הכיור הוא כאמור המרכז ולצידו משטח העבודה מהווה חלק אורגני והכרחי בסכ"ה של הרהט ואל לנו לוותר עליו. כמובן לכל רהט יש לקדוח ולהתקין מוצא מים בעומק הכיור וממנו צינור "2 הנמשך לגינה הנמוכה ודרכו יזרמו עודפי המים לגינה. הצמחים הסמוכים בהחלט יוכלו כל הקיץ ליהנות מהם ולוותר על השקיית הטפטפות.
תחליף מטבח
בעידן שלנו אי-אפשר להתעלם גם מהשילוב ההכרחי של מים ואש המשמשים אותנו גם במטבח שלנו.
בהתחשב בכך, אנחנו מציעים ללקוחות לשלב לצד הרהט גם עמדת מנגל החצובה בסלע עצמו לצד הרהט, או בנויה בסמוך מאוד. במקרה כזה בבניית בור המנגל הרדוד שעליו מונחת רשת הברזל, משולבות לבני-שמוט החסינות לחום גבוה ומגינות על אבן המעטפת מהתבקעות בגין החום הרב. שילוב אסתטי בין רהט המים לעמדת המנגל הוא שילוב מאוד מזמין ושימושי בחיי היומיום, גברים עם סינרים עומדים זה לצד ומכינים בקולי-קולות את התקרובת, והרי לכך התכוונו מראש, איננו רוצים להפוך את הגינה שלנו למוזיאון מהודר וקר, אלא למקום חי,יפה ונעים לחיות בו.
ונחזור לרהט ואפשרות המנגל לצידו. מכוון שמדובר באלמנט שהוא לא רק שימושי, הוא גם דומם בעל נוכחות המשתלב בנוף הצומח ונוי הגינה, אזי מומלץ להוסיף בו נקודות חן קלות כמו אריחי קרמיקה מצויירים, אבני פסיפס, חרסים, זכוכיות צבעוניות וכן הלאה. הברז הבוקע מן האבן מעל או לצד הכיור, ראוי שיהיה מיוחד ומעניין ומתאים לאווירת הגן.
סופו של דבר, אותו רהט מים, רהיט מעוצב מאבן, שאנו מוסיפים לגינה נותן מענה יומיומי לשטיפת ידיים וכלים, חיתוך סלט ובשר ולעיתים צלייה ובישול ממש.
אותו רהט ככותרת למכלול כולו, מאפשר לנו לחיות בגינה בקיץ, ארוחת ערב משותפת, ישיבה עם חברים, צוותא משפחתית ויותר, והרי קנינו בית-קרקע ועשינו גינה לשם כל אלו.
בית כזה הוא בית חלומות במובנו המלא וכל אחד מוזמן להשתמש בחומרים הקיימים פרח, עץ, ברזל ואבן ולעצב אותו ברוח חלומו שלו.
להמשך קריאה על המסלעה