שינויים שונים שחלים בגינה במהלך השנים,  ובמיוחד תהליכים שעוברים על בעלי הגן, מצריכים לעתים שדרוג של הקיים או שינוי מוחלט שלו. מאיפה מתחילים, מהן האפשרויות העומדות בפנינו, המגבלות או האתגרים בתכנון מחודש של גן קיים? כל התשובות בכתבה הבאה

מאת: מורן גבעון

גנים הם חלק מרכזי בנוף הישראלי העירוני והכפרי. פארקים עירוניים, גנים שכונתיים, גינות פרטיות קטנות וגדולות, גינות גג ומרפסות מגוננות. הם מלווים אותנו ומשמשים אותנו לאורך כל ימי חיינו. הם נציגי הטבע בעולם החדש שיצרנו...

 לזמן שעובר יש השפעה רבה ורב-ממדית על הגן. הצמחים גדלים, מתפתחים, מתייפים; הדומם מתבגר, מתיישן; לאחר עשרות שנים של צמיחה וגדילה העצים ניצבים במלוא תפארתם, יוצרים גג ירוק המגן עלינו ועל הצומח והאדמה שמתחת מקרינת השמש. נוצר מיקרו-אקלים קריר ונעים המאפשר לשהות בחוץ גם בימים החמים ביותר. הגינה גדלה ומתפתחת ולאט לאט נוצר גן העדן. קסם.

 אז מדוע לשנות? באלו מצבים נכנסים לגן ומשנים אותו? איך מתייחסים לגן הוותיק?

במה שונה תהליך התכנון של שדרוג גן מתכנונה של גינה חדשה לחלוטין? מאיפה מתחילים? איך בוחרים מי יישאר ומי יעזוב? מהן אפשרויות (ועלויות) השדרוג? מהן המגבלות או האתגרים בבואנו לחדש גן קיים? מהן האפשרויות העומדות בפנינו? על כל אלה ועוד בכתבה שלפניכם.

  הבית והגדר החיה (קריסה) וותיקים, כל היתר - חדש


מצבים וסיטואציות בהם מתכננים שינוי בגן...

בעולם מושלם, לאחר תהליך של חשיבה, תכנון ושתילה, הגן גדל ומתפתח מעצמו. אין צורך בשינויים דרמטיים למעט שתילות נקודתיות במקומות שהפכו למוצלים בשל התפתחות נוף העצים או במקרים של תמותת צמחים מסיבות שונות. אולם, שינויים שונים שעובר הגן ובמיוחד תהליכים שעוברים על בעלי הגן, כן מצריכים שינוי של הקיים. להלן מספר דוגמאות בהן כן נכנס ונשנה מעט או הרבה.

  • גדילת עצים היוצרים הצללה ומשנים את התנאים, פחות קרינה, פחות אור, יותר צל, רשת שורשים צפופה וסבוכה.
  • צמחים שגדלו מעבר למידתם, ברוש שכוסה ע"י בגונוויליה, קיסוס שהשתלט על שיחים נמוכים, דשא שעבר את גבולו והשתלט על שטחי אדמה וצמחייה נרחבים.
  • חומרים שלא התיישנו טוב: דק שנרקב, צנרת שנקרעה.
  • שינויים בבינוי: פתיחת חלון, תוספת של חדר/ים, טיח חדש, בניית בריכת שחייה.
  • תכנון ראשוני לקוי שהביא לתוצאות בעיתיות שחייבים להתמודד איתן: ביוב סתום משורשים, ענפים המפריעים למעבר בשבילים ו/או מפעילים את האזעקה, שורשים שמרימים ריצופים בחוץ ובתוך הבית, צמחים שנשתלו במקום לא נכון ומתו.
  • נזק מגורם חיצוני לגן – קריסת עץ, בניית מבנה חדש, שיפוץ שמחריב את כל מה שסביבו (ברדיוס רחב מדי...).
  • שינויים אצל בני הבית: הולדת ילדים, גדילתם והתבגרותם עד לפריחתם מהקן, בן/ בת זוג חדש/ה, הורה מבוגר, ילד שחזר, צורך חדש בנגישות וגם אירועים משמעותיים כגון חתונה, בת/בר מצווה, יומולדת עגולה ועוד סיבות למסיבה.
  • בעת רכישת נכס, יש בעלי בית חדשים לבית ולגן ובעלי המאה הם בעלי הדעה.
  • לשם השקעה - העלאת ערך הנכס לפני מכירתו.
  • הגשמת חלומות ורצונות שלא קרו עד היום.
  • רצון וצורך בהתחדשות.
  • אופנות חדשות! מי שכח את התקופה הטרופית? הערערית? את ייבוש הדשאים והגינות בשם 'משבר המים', גן מינימליסטי מול גן פראי, גן בוסתן אל מול גן הנוי, פנג-שווי.
  • הזדמנות!

מיקום הצאלון השפיע על מיקום הכניסה לבית ולגינה

הבדלים בין תכנון בגן חדש לתכנון בגן קיים

תכנון גן חדש הוא תהליך ברור ומוכר. יש שטח, עליו יש או שעומד להיות בית, נתונות לנו מספר נקודות גובה להתייחסות ואפשר להתחיל לעבוד... תכנון בגן קיים הוא עסק מורכב יותר ולעתים אף מורכב מאוד. יש אלמנטים דוממים משמעותיים הקיימים בגן שחייבים את התייחסותנו כמו גם החומרים שמהם הם עשויים. צמחים קיימים כגון עצים בוגרים ומצלים ושיחים מפותחים ומשמעותיים היוצרים הצללה, חציצה, מקומות שהייה ואווירה מסוימת... וטופוגרפיה כמובן.

להלן טבלה הממחישה את ההבדלים המהותיים בין הנמצא בגן חדש לנמצא בגן קיים


בגן חדש

בגן קיים

הדומם:

בית

בית, הצללה, שבילים, פרגולה, בריכה, סלעים ועוד

החומרים:

של הבית

של הבית, חניה, שבילים ראשיים ומשניים וכד'

צמחיה:

אין

יש במידה מועטה – רבה

אווירה:

עדיין אין

יש ויש

צל עצים:

אין

מועט – רב

טופוגרפיה גננית:

ללא

ללא - רבה

 

יש את אלו שיאמרו – להוציא, לעקור, להזיז, להעיף, לחשוף, לפרק, למלא... ובשלוש מילים: להתחיל מדף חלק. וישנה אפשרות נוספת. להתבונן, לבחון, לראות, לחשוב, להבין מהן העוצמות של הגן ואז לחשוב, לתכנן, לשקם, לטפל וליהנות מהקיים שהוא בעל משמעות וערך. לדוגמה עץ בוגר קיים או המדרון התלול שלא ניתן לעבור בו – איך ניתן לשלבם בגן, לטפל בהם, להנגיש אותם. לגזום, לדלל, למלא מעט אדמה, להוסיף מדרכים ומדרגות. ואיך בעזרת טיפול נכון וחשיבה יצירתית, מקומות שהיו מוזנחים ועזובים הופכים לנקודות היופי והכוח של הגן, לעתים עם הרבה פחות השקעה כלכלית.

לאחר השדרוג שיחים מעטרים את הדרך

רמות שדרוג ושיקום

לאחר שסקרנו וראינו את הקיים, ישנן אינספור דרכים לגשת אל שדרוג הגן. על מנת לפשט ולהבין - אחלק את השדרוג לשתי רמות: שדרוג קל ושדרוג עמוק. לכל חלופה יש את הזמן שלוקח לתכנן ולהקים אותה, את מורכבות הביצוע וכמובן את העלות. מתוך היכרות עם הלקוחות ודרך דיאלוג אתם תוך בחינת האפשרויות השונות, התמונה מתבהרת: מהי רמת השדרוג הרצויה והתקציב.

שדרוג קל: שינוי בצומח – שתילת עצים, שיחים, עונתיים. שינוי קו המדשאה ושינוי והוספת דומם בגן כגון פרגולות וסוכות, פינות ישיבה, ספסלים ועוד.

שדרוג עמוק: שינוי בשלד הגן – עצים. שינוי טופוגרפיה, שינוי בניקוז המים, בניה של קירות, מבנים, בריכות שחייה ודגים ועוד.

כמובן שברוב המקרים השדרוג יהיה משולב בהתאם לקיים בשטח, לצרכים, לרצונות, לחלומות, לתקציב ועוד.

 

תהליך התכנון

תהליך התכנון בגן קיים מאוד דומה לתהליך התכנון בגן חדש אך ישנם מספר הבדלים. הבנת ההבדלים הללו לעומק ויישומם בשטח היא קריטית להצלחת ושגשוג הגן. להלן תיאור תהליך תכנון של גן תוך דגש על הנקודות השונות והחשובות.

  1. מיפוי מצב קיים וזיהוי עוצמות וחולשות בגן.

    מה צריך: תוכנית מדידה או תוכנית העמדה בקנה מידה ו-עפרון...

    היכן: בגן באור יום.

    נוכחים: מתכננ/ת, לקוח/ה.

    תיאור התהליך: חשוב לסייר בגן לבד, בשקט, ולהרגיש את האזורים השונים. לגלות פינות חמד נסתרות, עץ מפואר שנשכח, כמו גם 'פילים לבנים' שאינם בשימוש, שטחים לא מנוצלים ועצים ששתולים צפוף מדי. זהו שלב חשוב מאוד שכן הוא הבסיס לשינוי העתידי. כמתכננת הגן עלי לראות את ה'אמת', את מה שיש למקום להציע, לראות את הפוטנציאל – ולהביאו לידי מימוש. ממליצה לצלם את השטח מזוויות שונות. בהמשך הסיור מצטרפ/ת הלקוח/ה וביחד מסתובבים, מרגישים את השטח, מתבוננים על הקיים, משוחחים.

    תוצרים: תוכנית מצב קיים, זיהוי וסימון עוצמות. מה נשאר – עץ מרשים, פינת חמד נסתרת, אזור אהוב ושימושי וכל מה שהוא לשימור... סימון מה מיועד להוצאה. סימון שטחים ריקים.

    דוגמאות לקיים בגנים שתכננתי שהמשיך הלאה לגן החדש: בריכת שחייה, דקים, שבילים, משטחים, בריכת נוי קטנה, שיחים, עצי זית עתיקים, מסלעה, מדרגות אבן ועוד.

  2. שאלון למתכנן וללקוח – intake:

    מה צריך: תוכנית מצב קיים בקנ"מ.

    היכן: בגן באור יום.

    נוכחים: מתכננ/ת, לקוח/ה.

    תיאור התהליך: שאילת שאלות – עבר, הווה ועתיד... ההיסטוריה של הגן, איך נוצרה הסיטואציה הזו שעכשיו רוצים לשנות אותה (על מנת לא לחזור שוב על טעויות), מה מפריע היום? מה רוצים לשנות? למה? מה חסר? מה מרגישים היום? מה רוצים להרגיש? מה אוהבים ומה לא אוהבים. האם רוצים/חייבים מדשאה? מהו התקציב? מעוניינים בגן חסכוני בתחזוקה ובהשקיה?

    לאחר סיום התשאול, סקירת השטח בשנית. בדיקת מיקומים וגבהים של מבנים, עצים ואלמנטים חשובים שבעלי הבית חושבים להוציאם או להשאירם... ובחינת הרעיונות השונים שעלו.

    תוצרים: פרוגרמה תכנונית - רשימת הצרכים של הלקוחות בהתאם לרצונותיהם, אורח חייהם, יכולותיהם הכלכליות, חלומותיהם... על בסיס הידע הזה מתחילים בתכנון הגן  מחדש.

  3. תכנון הגן:

  • א.בניית 'קונספט'. רעיון מנחה לגן.
    לאחר קבלת כל הנתונים – מהלקוחות ומהשטח, מתחיל התכנון שראשיתו בניית הקונספט או הרעיון של הגן. הדבר חשוב, שכן ברגע שישנו הרעיון אז מתחילה הדרך לגן החלומות של הלקוחות. על הגן להיות מותאם למשתנים רבים: למשתמשים בו, למקום הגיאוגרפי, לרמת התחזוקה הנדרשת, לקיים שנשאר, לתנאי ההצללה הקיימים,  לשורשי העצים אשר באדמה, לתקציב ועוד... וראשית הדרך היא מתן שם לגן. על השם להיות קצר פשוט וברור, הוא מתמצת את רעיון הגן בשתיים-שלוש מילים והוא מוביל אותנו כל הדרך אל הגן.
    שמות לדוגמה: גן בוסתן פורח, גן חורש פראי, גן רומנטי בלבן, גן טרופי רטוב, גן יובשני, גן חלום, גן מינימליסטי חם, גן מאכל ומרפא, גן מושך בע"ח (ציפורים, פרפרים, דבורים, קיפודים...) ועוד כיד הדמיון.

  • ב.הכנת תוכניות אדריכליות: כאן כבר יורדים מהרוחני לגשמי, עפרון, נייר סקיצה ולעבודה. ראשית מכינים תוכנית רעיונית ולאחר שינויים, עדכונים מכינים את תוכניות העבודה: פיתוח, גבהים, מידות, צמחיה, תאורה, השקיה, פרטים וכתב כמויות. יש לקחת בחשבון כמובן את חוקי הבנייה  בכל הקמה של אלמנט חדש כגון בריכה, פרגולות וכו'. כמו כן הבנה והסבר ללקוח בנקודות זמן ולאורך התהליך: מה נשאר, מה יוצא, מהם השינויים שהולכים להתבצע ועלותם המשוערת.

תם שלב התכנון ועכשיו לביצוע והקמת הגן בהתאם לתוכניות תוך ליווי ופיקוח של המתכנן/ת.

חלק מהגינה לפני השדרוג

מאפיינים ייחודיים

בשיקום גינה קיימת יש כמה נקודות התייחסות שונות מאשר בעת הקמת גינה חדשה לחלוטין.

נגישות - לעתים השטח סגור, יש גדרות, שכנים, מבנים. זה כבר לא פשוט להגיע לכל מקום עם  כלים כבדים, חומרים (בטון, סלעים גדולים) שדורשים כלים מסוימים שלא ניתן להביאם או שעלותם גבוהה מאוד.

זהירות - על בעלי המקצוע לעבוד עבודה זהירה יותר ולעתים איטית יותר על מנת לא לפגוע בגינה ובדומם הקיימים וכמובן בתשתיות הבית כגון מים, חשמל, ביוב ועוד.

גבהים - נקודה נוספת וקריטית. עץ ששתול בגובה מסוים – לא ניתן לחשוף אותו או לקבור אותו, יהיה עלינו לדאוג לכך שצוואר השורש שלו יישאר באותה הנקודה. לכן התכנון יהיה לפי נקודת ייחוס זו או שיימצא פתרון אדריכלי-הנדסי-גנני.

שימור עצים ושיחים - כשיש לנו עצים שרוצים לשמור – הדבר ישפיע מאוד על התכנון. בנוסף נדאג לטפל בצמחיה קיימת. על מנת ליהנות מהעץ או השיח, יש ראשית להשקות אותם, ולטפל בהם. סניטציה, גיזומים, הרמות נוף, חידושים, לעתים אף אורתופדיה של עצים ועוד. כך בטיפול קצר ומהיר יחסית נקבל תמורה מיידית: שיח בריא, מלבלב ופורח, עץ גדול, מרשים ומצל.

ניקוזים – בהמשך לעניין הגבהים . עלינו לשמור שהמים ימשיכו להתנקז לבורות החלחול או אל מערכת הניקוז העירונית. ברגע שמשנים את תוואי ופני השטח, מידת ספיגת המים באדמה משתנה ולעתים נותר יותר נגר עילי שיש לטפל בו.

הכנת הקרקע - בגינה ותיקה, אם לא דושנה ברציפות במהלך השנים, עלול להיווצר מחסור בחומרי הזנה בקרקע. בעת השדרוג, יש להכין את הקרקע המיועדת לשתילות חדשות: עיבוד לעומק 30-40 ס"מ, והוספת קומפוסט ( 20-30 ליטר למ"ר) ודשני יסוד. הכנת קרקע כהלכתה חיונית להתפתחות הצמחים לאורך השנים. יש לבצע את העיבוד והצנעת הדשנים בזהירות, כדי לא לפגוע בצמחים הקיימים ובשורשיהם.

לאחר השדרוג פינת ישיבה לצד קיר "צומח"

לסיכום, או סוף מעשה במחשבה תחילה

לאחר שתהליך שיקום ושדרוג הגן הובא כאן והובהר, נקודה למחשבה: בעולם מושלם בו הגן מתוכנן במחשבה תחילה וצמחים נבחרים ונשתלים בהתאם לגודלם הסופי ולתנאים שהם זקוקים להם לאורך זמן, אין צורך בדרמות גדולות כגון עקירה, גיזום על בסיס קבוע, שתילות מרובות או ניקוי עלים סיזיפי... עלינו בעיקר לתכנן, לשתול ולהמתין. הזמן הוא חברו הטוב ביותר של הגן ובעליו ולצערנו  - לעתים – אויבו הגדול ביותר. עצים שישתלו צפוף מדי לא יצליחו לצמוח ולהתפתח ולהגיע לצורתם ולגודלם האמיתי (חוץ מהחזק והמהיר ביותר), רבים יוותרו נכים ועלובים. פוטנציאל שלא מומש.

ועוד לא נאמר דבר על מה שקורה מתחת לעצים. התנאים משתנים בן לילה ובתוך מספר חודשים (במקום שנים) מקום שמשי הופך לחשוך, ואדמה אוורירית ומתוחחת הופכת למלאת שורשים. זו מלחמה, והחזק מנצח.

אנחנו האדריכלים של המלחמה הזו שאין בה הכרח. לכן עלינו מראש לתכנן ולשקול היטב את מיקומו של כל צמח ששותלים – שיח ועץ, מרחקי שתילה נכונים, תנאים מתאימים, מרחק מריצוף, מבור חלחול, מפנה צפוני או אחר, מסדרון רוח או קירבה לאזור משחקי כדור ועוד... כל זאת על מנת שלא יהיה צורך לשקם את הגן בתוך שנים ספורות בשל נזק לתשתיות, צפיפות או מות הצמחים בטרם עת.

ליצירת קשר עם מורן גבעון

להמשך קריאה על טיפים לשדרוג הגינה לפני מכירה והעלאת הנכס