כתבה: חנה ליפשיץ
האם חשבתם פעם מדוע, כשאנחנו חולמים על חופשה, באותה נשימה עולות בדמיוננו תמונות של מרחבי טבע פתוחים – ים, נחלים, הרים ויערות? התשובה היא שאנחנו נמשכים באופן טבעי למקומות שמטעינים אותנו באנרגיה חדשה, עוצמתית ואיכותית. זוהי אנרגיית החיים, הקרויה בפי הסינים - ובתורת הפנג שואי הסינית – צ'י. ולא בכדי היא מצויה בשפע בחיק הטבע.
מקומות עתירי צ'י מקיימים חוקיות שהיתה ידועה כבר בסין העתיקה. חוקיות זו יוצרת שילוב הרמוני בין היקום, האדם והטבע, או בשפת הסינים: בין השמיים, האדם והאדמה. מעצבי הגנים בסין הושפעו מהצורות המופלאות של ההרים והעמקים מכוסי המים ולכן שילבו בגנים סלעים ליצירת מבטים מכיוונים שונים, כשהשבילים המפותלים יוצרים עניין.
במקור, הגנים נוצרו במרכזי כוח והיישום של עקרונות התורה הזו בא לידי ביטוי במלוא יופיו בארמונותיהם של קיסרי סין . הטבע מצוי בנו וסביבנו בכל רגע ורגע ומשפיע עלינו תמיד, בין אם אנו מודעים לכך ובין אם לאו.
מי שגר בבית מוקף גינה מכיר היטב את התחושה של החיבור לטבע, לעונות השנה, לפריחות ולציוץ הציפורים.
תורת הפנג שואי עוזרת לנו להפוך את המרחב בו אנו נמצאים - כולל הגינה - למקום שנעים יותר לגור בו, מקום שגם מקדם את שאיפותינו. עיצוב הגן הוא יצירת אמנות בפני עצמה, השזורה בתפיסה הפילוסופית ובהבנת תהליכי ההרמוניה ביקום. בפנג שואי קיימים עקרונות ברבדים שונים, אותם ניתן ליישם בתכנון ובעיצוב הגן. בשיטה הסינית המסורתית נמצאות אסכולת המצפן המסבירה כיצד הזמן והמרחב משפיעים על הפרט ואסכולת הצורה והנוף שמלמדת שצורות נוף ונתיבי מים משפיעים על זרימת איכות הצ'י ועל מקום התכנסותו.
מיקום וכיוון בתים, צורות נוף שונות ונתיבי מים זורמים, נבדקים בקפידה לצורך איתור ובחירה של מקום מבורך. מסגרת משל הבית הבית משול ליושב בכורסה עם גב חזק, משענות ידיים תומכות כשהמבט אל החזית.
הבה ננסה לדמיין אותנו יושבים על הכורסה הזאת: יש את משענת הגב שתומכת ומאפשרת לנו להישען בנוחות, את משענות הידיים העוזרות לנו להתרווח, עם מבט למרחב בוא אנו נמצאים . איך נחוש אם תחסר משענת התמיכה לגב? וכיצד נרגיש אם משענת יד ימין או משענת שמאל חסרה? ומה יקרה אם יעמוד בדרכנו מחסום כלשהוא ויחסום את המבט שלנו למרחב? זהו חוסר האיזון המייצג את התחושה הלא נוחה.
אסכולת הנוף והצורה מסייעת להבנת איכות האנרגיה בבית ובסביבתו דרך פתחים כמו חלונות ודלתות.על סמך זאת ניתן לייעץ, לתכנן ולעצב את הבית וסביבתו, לא רק בבתים פרטיים כפריים אלא גם במבני מגורים גבוהים, בפארקים ובבתי עסק. בסביבה עירונית - הבניינים, הקירות, הגדרות, העצים והצמחיה מייצגים צורות נוף. דרכים וכבישים מייצגים נתיבי מים. יישום העקרונות אין סתירה בין תכנון פנג שואי לבין תכנון קונבנציונלי, להיפך. יישום עקרונות פנג שואי בגן מעניק עומק ומשמעות כדרך חיים ולא כסגנון.
על פי תורת הפנג שואי, תכנון ועיצוב הגן ייעשה בפשטות,
בהתאם לאופי האזור מבחינת אקלים, נוף וצמחיה, תוך שמירה על אלמנטים טבעיים. על מנת ליצור אווירה הרמונית ונעימה לשוהים בגן, הדגש הוא על זרימה של קווים רכים ומעוגלים, התורמים לרוגע ולתחושה זורמת ודינמית. שימוש בפתחים ובחלונות הפונים לנוף יוצרים תחושה של עומק והרחבת גבולות הגן. יישום גינה בפנג שואי מחייבת הבנה בסיסית של מושגים המשמשים אותנו ביומיום, אך אנו לא מודעים לכך. הבנת העיקרון של היין והיאנג משנה לחלוטין את ההתייחסות לטבע ולסביבת המגורים .
היין והיאנג מיצגים שינוי מתמיד ואין דבר שהוא רק יין ואין דבר שהוא רק יאנג, בדיוק כמו היום והלילה. למעשה, ניתן לתאר כל דבר ביקום בעזרת יין ויאנג. יצירת איזון באה לידי ביטוי בגינה ומתייחסת לאזורי אור וצל.
היין מיוצג על ידי צמחיה נמוכה מתבדרת, משתרעת ומשתפלת לצד צמחיית יאנג המיוצגת על ידי צמחים גבוהים וזקופים. בחירת צבעי העלווה והפריחה נעשית בעזרת חמשת היסודות: אש, אדמה, מתכת, מים ועץ. היסודות מייצגים חמישה סוגי אנרגיה המשתנים עם הזמן.
בפנג שואי בוחנים את השינוי, התנועה ומערכת היחסים של כל אחד מהיסודות יותר מאשר את היסוד עצמו. הכל סובב סביב שינויי היין והיאנג, מן הלידה עד הבגרות והריקבון. לכל התחלה יש סוף ולכל סוף יש התחלה. כל יסוד משוייך למספרים, לכיוון רוחות השמיים, למזג האוויר, לצבעים, לעונה ולמחזוריות עונות השנה: צ'י מים (צפון) בחורף, צ'י עץ (מזרח) באביב, צ'י אש (דרום) דומיננטי בקיץ, צ'י מתכת (מערב) בסתיו, והאדמה ממוקמת במרכז ושולטת במעברי עונות השנה.
תכנון צמחיה לפי מחזוריות עונות השנה יעניק לגן מראה שונה בכל עונה: צבעי שלכת בסתיו , צמחים נשירים, חשופים ופיסוליים בחורף, התחדשות ולבלוב באביב,שיא צמיחה והבשלת הפרי בקיץ. שילוב צמחים חד- ורב שנתיים להם פריחות משלימות במשך עונות השונות.
חמשת החושים לוקחים חלק פעיל בעיצוב הגינה, על פי תורת הפנג שואי:
חוש הראייה
מתבטא ביופי, בצבעים ובאסתטיקה של עיצוב הגן.
חוש הריח
מתבטא בצמחי תבלין, עצי הפרי ובניחוח הפרחים השונים.
חוש הטעם
מקבל ביטוי בצמחי תועלת כמו עצי פרי, ירקות, צמחי תבלין ומרפא.
חוש השמיעה
מתקבל משילוב אלמנטים היוצרים צלילים - כמו רשרוש עלוות הצמחים, פכפוך המים, צלצול פעמוני רוח, קולן של חיות מחמד וציוץ ציפורים.
חוש המישוש
בא לידי ביטוי במרקם העלווה של הצמחים ושל חומרים מן הטבע. שילוב של גופי מים משלים את ההרמוניה בגן. בחירת המיקום המדויק נעשה על פי "נוסחאות מים" עתיקות. כשגופי המים נמצאים במקום הנכון, הם מפעילים את צ'י השפע ומזרימים אל תוך הבית רעננות והתחדשות תמידיים.
אמנות הפנג שואי הוא תורה המבוססת על חוקיות ונוסחאות, אבל יישומה הוא בראש וראשונה אמנותי. אמנות זו מותירה מרחב תמרון רחב ליצירתיות וניתן ליישמה בכל תרבות שהיא ולהתאימה לכל טעם אישי.
לכתבה נוספת בנושא תכנון גינה בסגנון פאנג שואי