כתב: דרור ניסן

לאחר קיץ ארוך, נפתחו ארובות השמיים וגשם החל לרדת ולהרוות את צימאונם של העצים, השיחים והקרקע המבוקעת. הגנן חד האוזן ישמע את אנחת האדמה, את הזרעים התופחים, הפקעות המתמלאות במים ואת המיית העצים השמחים על בוא הגשם. הגן רחוץ ונקי, בוהק בשמש של בוקר קר.
וכעת לעבודה:

הדברת עשביה
לחובבים בעלי גינות קטנות, כדאי להימנע בשימוש מיותר בקוטלי עשבים ומונעי נביטה. בשיטות ההדברה האגרוטכנית והמכנית נקבל גן נקי ומטופח ללא שימוש בחומרי הדברה המזהמים את הסביבה, בעזרת כלים פשוטים כמו מעדר, מקלטרת וניכוש עשבים ידני, הגנן המקצועי ישלב את השיטות השונות באמצעות תוכנית עבודה בה הוא מחלק את הגן לאזורים בהם ייעזר בהדברה כימית ולכאלה שבהם ישתמש באמצעים מכניים. חשוב לזכור שכל דחייה של הדברת העשבים בגן, תגרום לעבודה מפרכת באביב. העשבים גדלים בקצב נמרץ אשר קשה להדביקו, וככל שהעשבים גדולים יותר עלינו להשתמש בריכוזים גבוהים יותר של קוטלי עשבים.
ניתן לרסס בזמן זה במונעי הצצה וקוטלי מגע או בחומרים סיסטמיים. ניתן לרסס שילובים של חומרים כמו למשל "גול" 0.5% (או שווה ערך) + "ראונדאפ" 1% (או שווה ערך) או בשילוב עם קוטל מגע כגון "בסטה" 1%. לפני כל ריסוס יש לקרוא בעיון את הוראות השימוש המפורטות על גבי התוויות.

שלכת בעצים

עצים
רצוי וחשוב לסייר בגן, להתבונן ולסמן את העצים הזקוקים לגיזום ענפים המסכנים מבנים, קווי חשמל וחיי אדם.
חודשים אלו הם הזמן האידיאלי לגיזום עצי נוי נשירים צעירים ובוגרים. העצים החשופים מעלווה מאפשרים לנו לבחון את שלד העץ באופן אופטימלי ולזהות בקלות אלו ענפים עלינו לדלל, לקטום ולהסיח. פעולות אלו מתבצעות בעצים בוגרים לפתיחת חובו של העץ לאור ולתנועת אוויר, הסרת ענפים מסוכנים, הפחתת מסת ענפים. נמנעים מדילולים של ענפי שלד ומפעירת פצעים גדולים. גיזומי הפחתת משקל יעשו בענפים בהיקף העץ.
בעצים צעירים מעצבים את שלד העץ, מסירים זיזים נשכחים, ענפים מתחרים למוביל וענפים זמניים.
חשוב לזכור! עצים שעתידים לפרוח כמו כליל החורש יש לגזום לאחר הפריחה.
עצים נשירים הרגישים לקור, כגון אלמוגנים למיניהם וצאלון נאה, מחכים עם הגיזום עד לבוא האביב.
ניתן לגזום עצים ירוקי עד ממשפחת הברושים ומחטניים שונים.
נשירים מותנים גוזמים באביב, בחלוף הקור ועם תחילת הצמיחה (מכנף נאה, סיסם הודי).
תחילת חודש ינואר הוא המועד האחרון לבצע הזרקות בגזעי העצים כנגד תהלוכן האורן. ביצוע העבודה יעשה באמצעות מדביר מוסמך, החומר לטיפול נקרא "פרוקליים".

עצי פרי נשירים
בעונה זו נגזום את עצי הפרי הנשירים דוגמת שזיף, דובדבן, גודגדן, אפרסק, משמש, נקטרינה, שקד וכו'. במידה והעצים שתולים כעצי נוי, יש לעצב אותם בהתאם למקום שבו הם נמצאים ולא לגזום אותם לשם הגדלת יבול.
בדרך כלל מקובל לעצב את העצים הגדלים במטע או בבוסתן בצורת גביע, הבנוי משלד של שלושה עד חמישה ענפים עיקריים, אשר מהם מסתעפים ענפי משנה, מרכז העץ נותר פתוח וללא ענפים גדולים. בעצי הגינה הביתית נשים דגש על גיזום שיתאים אותם יותר כעצי צל בקיץ.
יש לזכור שגיזום עצים מפחית את כמות הפרי אך משפיע על גודל הפרי ואיכותו.
פצעים גדולים שנותרו לאחר הסרת ענפים שקוטרם מעל 4 ס"מ, יש למרוח במשחת גיזום.

זיבול ודישון עצים
נפזר קומפוסט מאיכות טובה מסביב לגזע העץ (לא בקרבת "צוואר השורש"). במיוחד יש להקפיד על אזור נקי מקומפוסט בקרבת הגזע בעצי ההדר. הגשם יצניע את הקומפוסט ויחדירו לבית השורשים.

היביסקוס
שיחים
שיחים פורחים יש להמתין עד לגמר הפריחה ולבצע גיזום רק באביב, במידת הצורך. שיחים הרגישים לקור ולקרה גוזמים באביב המאוחר.
ערערים – בדרך כלל נמנעים מגיזומים במיני ערער שונים, במידת הצורך גוזמים גיזומי הסחה בלבד. גיזומי הקצרה יגרמו לפריצת ענפים המשנים את מראהו המיוחד של הצמח. ניתן לדלל ענפים יבשים ופגועים עד למקום המפגש עם ענף אחר.

טיפול בשיחים בחורף
להמשך קריאה על טיפולי חורף בגינה -במדשאה ,בורדים ,שתילת עונתיים וטיפול במערכות השקיה

היביסקוס