צמחים מומלצים ופחות מוכרים לשתילה כגדר חיה
כתבה וצילמה: סימה קגן, מינהל המחקר החקלאי
הגדר החיה היא בין הצמחים הראשונים הנשתלים בגן. היא מסמנת את הגבול בין השכנים ואת הגבול בין הגינה לשטח הציבורי, הרחוב או הכביש. תפקידה להסתיר ולבודד.
כצמחי גדר אנו שותלים בדרך כלל צמחים מאותו מין היוצרים מראה אחיד, ירוק-עד. אני ממליצה על מינים בהם הפריחה לא דומיננטית מהבחינה הוויזואלית, אבל עם פריחה ריחנית המעוררת סדרנות מהיכן מגיע הריח. לא חייבים לגזום צמחי גדר לקוביות או מלבנים. צמחים במראה הטיבעי תורמים ייחודיות, להבדיל מצמחים גזומים שנראים כולם אותו דבר. במידה והצמח מפריע במעבר, מומלץ לגזום נקודתית רק כדי למנוע התפשטות.
בגינה חדשה, צמחים אלו נשתלים בתנאי שמש מלאה, אולם עם התבגרות הגן, העצים גדלים ומצלים וצמחי הגדר שנשתלו בתנאי שמש, מוצאים עצמם כעבור עשור בתנאי צל או חצי צל. ואם נשארתם באותו הגן עשור נוסף, וגזמתם חלק מהעצים, אז שוב חזרנו לתנאי שמש מלאה. לכן כדאי לשתול מלכתחילה, צמחים המתאימים הן בתנאי שמש מלאה והן בצל.
להלן נמליץ על 3 מיני צמחים המתאימים לשמש כגדר חיה, כולם ירוקי-עד, מתאימים לתנאי שמש מלאה וגם לצל חלקי או מלא. כל המינים להלן גדלים לגובה של כ-3 מטר ולרוחב של 2 מטר.
ברזילי נאה 'מגוון' Metrosideros kermadecensis ’variegata'
משפחה: הדסיים
מוצא: באי קרמדק, קרוב לניו-זילנד
צמח ותיק בארץ אך לא נפוץ, בעל קצב צימוח איטי, תכונה המהווה יתרון לצמח גדר. אמנם, נדרשים זמן וסבלנות עד שהצמח מגיע לגודל משמעותי, אבל אז, אין צורך בגיזומים או אחזקה. המין ברזילי נאה הוא בעל עלים צרים בצבע ירוק-אפור, הזן עליו אני ממליצה הוא בעל עלים מגוונים ומכאן שמו. הצימוח צפוף. צבע הפרחים אדום עז-שני, והוא מתקבל מצבע האבקנים שמספרם רב והם מהווים את ה"פרח". בארץ כמעט ולא מתרחשת פריחה ואם זה קורה, היא חלה בקיץ. אחת למספר שנים, מופיעות תפרחות בודדות.
גדל בהצלחה ברוב סוגי הקרקעות, ובלבד שיהיו מנוקזות. מומלץ להוסיף קומפוסט לבור השתילה, ולחפות את אזור בית השורשים ברסק עץ. הצמח חסכן במים, תוספת השקיה מזרזת את קצב הצמיחה והצמחים מתפתחים לממדים גדולים יותר. מתאים לגינון בכל אזורי הארץ למעט אזור ההר הגבוה.
מוריה מכבדית Murraya paniculata
משפחה: פיגמיים, משפחת ההדרים
מוצא: סין, הודו ודרום אוסטרליה
צמח בעל עלים מנוצים, 3-9 עלעלים מבריקים בצבע ירוק כהה, קישוטיים. הפרחים בצורת פעמונים קטנים, צבעם לבן, והם מאוד ריחניים. ריח הפרחים מזכיר את פריחת עצי ההדר, שלצערנו הולכים ונעלמים מהנוף החקלאי. הפריחה מתחילה באביב, לתוך הקיץ ונמשכת עד לסתיו. בסיומה, מתפתח לעיתים פרי ענבה בצבע כתום וקישוטי. בעל קצב צימוח איטי.
הצמח יגדל בכל סוגי הקרקע, ובלבד שתהיה מנוקזת. רגיש לקרקעות מלוחות. בזמן השתילה מומלץ להוסיף קומפוסט בבור השתילה ולהשקות באופן סדיר בשנותיו הראשונות. הצמח נחשב לחסכן במים ולאחר התבססותו בגן, יסתפק בהשקיה עמוקה פעם בשבועיים-שלושה. נחשב לצמח מאריך שנים. מתאים לגינון בכל אזורי הארץ למעט אזור ההר הגבוה. כאשר שותלים צמחים שמקורם בזרעים, הפריחה חלה כעבור 4 שנים. קיים זן ננסי הגדל ל-1 מטר גובה ורוחב והוא פורח בשנתו הראשונה לשתילה. כנראה שפחות מתאים לשמש כגדר חיה.
פיטוספורום יפני 'מגוון' Pittosporum tobira ’variegata'
משפחה: פיטוספוריים
מוצא: סין ויפן
שיח בעל עלווה גילדנית מגוונת, צימוח צפוף ומסועף. הפריחה על תפרחות במבנה סוכך, הפרח קטן בצבע לבן, מאד ריחני. גם הוא מזכיר את ריח פריחת ההדרים. הפריחה באביב. בעל קצב צימוח איטי.
יגדל בכל סוגי הקרקע. בזמן השתילה מומלץ להוסיף קומפוסט בבור השתילה ולהשקות באופן סדיר בשנותיו הראשונות. הצמח נחשב לחסכן במים ולאחר התבססותו בגן אינו זקוק כמעט להשקיה. מאריך שנים. מתאים לגינון בכל אזורי הארץ למעט אזורים יבשים דוגמת הבקעה והערבה. מתאים לקו חוף שני.
להמשך קריאה על צמחים שמתאימים לגדר חיה